Amerikanci protiv aerodromskih skenera

Izvor: Politika, 16.Mar.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci protiv aerodromskih skenera

VAŠINGTON - Više stotina korisnika usluga američkih aviokompanija žalilo se na stroga pravila skeniranja celog tela putnika na aerodromima, ocenivši da se time ugrožava privatnost i da bi moglo da bude štetno po zdravlje, objavila je američka administracija zadužena za bezbednost saobraćaja.

Poslednje godine više od 600 osoba uložilo je žalbe na stroge mere kontrole putnika. Neki su se žalili što se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << taj način kontrolišu i deca, dok su drugi bili nezadovoljni, jer se prilikom skeniranja tela vide genitalije.

Administracija za bezbednost saobraćaja, međutim, ukazuje da je ovo izuzetno mali broj pritužbi, odnosno da je žalbe podnelo samo 0,015 odsto od više od četiri miliona putnika, preneo je Rojters.

Najavljeno je i da će do kraja godine na aerodromima u SAD biti raspoređeno 450 skenera. Trenutno su na 21 aerodromu raspoređena 44 skenera.

Putnici se na pojedinim aerodromima pregledaju i specijalnim uređajima koji emituju nizak nivo iks zraka, a zvaničnici tvrde da su posledice po zdravlje minimalne.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 80 odsto putnika podržava stroge kontrole na aerodromima uz pomoć modernizovanih skenera.

Te mere su pojačane posle neuspelog bombaškog napada u avionu "Nortvest erlajnza", koji je za katolički Božić prošle godine iz Amsterdama leteo za Detroit.

Tanjug

[objavljeno: 17/03.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.