Amerikanci izdani na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2011, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amerikanci izdani na Kosovu"

Amerikanci bi trabalo da se osećaju izdanim sadržajem izveštaja Saveta Evrope o organizovanom kriminalu na Kosovu, državi koja postojanje duguje Sjedinjenim Državama, piše danas "Vašington post" u članku pod naslovom "SAD mora da traži istinu o nedelima na Kosovu".

Ističući da izveštaj švajcarskog tužioca Dika Martija sadrži navode o tome da su kosovski lideri počinili užasne zločine i da su američke i evropske diplomate, kao i zvaničnici Ujedinjenih nacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zatvarali oči nad tim nedelima zarad "političke stabilnosti", list piše da su kosovski lideri pokrenuli "gadnu medijsku kampanju" kako bi diskreditovali Martija i njegove nalaze i Albancima koji su istragu pomogli zapretili "lovom na veštice".

"Glas Vašingtona je sada potreban kako bi se na Kosovu zaustavila ta negativna kampanja i pažnja javnog mnjenja usmerila ka međunarodnoj krivičnoj istrazi i, ako bude potrebno, optužnicama", navodi se u članku koji je potpisao Čak Sudetic, novinar koji je izveštavao sa prostora Balkana tokom 1990-ih godina i radio za Haški tribunal od 2001. do 2005. godine.

U tekstu se ističe i da je Vašington bio svestan otmica nekoliko sedmica pošto je NATO okupirao Kosovo u junu 1999. godine, a da su, prema albanskim izvorima, tokom proleća 2008. godine, pošto je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u memoarima spomenula ta ubistva i iznela kredibilne tvrdnje o krađi organa, "visoke američke diplomate savetovale (kosovskog premijera Hašima) Tačija i ostale kosovske lidere da ne čine ništa i čekaju da oluja prođe".

"Vašington bi takođe trebalo se postara da Srbija, Rusija i druge zemlje ne zloupotrebe izveštaj Saveta Evrope kako bi podrili legitimitet Kosova", piše "Vašington post".

"Vlade Kosova i Albanije su, od tada, samo odbacivale svaku odgovornost", piše list, koji navodi da su na Božić, kosovski mediji izvestili da je Tači zapretio da će objaviti imena svih Albanaca koji su pomagali Martiju.

"U zemlji u kojoj svedoke ubijaju kako bi ih ućutkali, Tačijeve reči mogle bi podstaći napade na pripadnike manjinskih zajednica, političke protivnike, novinare i strance", upozorava se u tekstu i ističe da opasnost od ovakvog razvoja situacije i dugoročna potreba da se ojača vladavina prava na Kosovu i u Albaniji zahtevaju od SAD "da javno zauzmu čvrst stav i pokrenu ozbiljnu diplomatsku akciju iza zatvorenih vrata".

"SAD treba da ispitaju svaki detalj iz izveštaja Saveta Evrope i zatraže sastanak sa Martijem kako bi razgovarali o izvorima koje iz bezbednosnih razloga nije smeo da objavi. Ukoliko se pokaže da su dokazi i izvori kredibilni, SAD mora da se pridruži Evrpskoj uniji u formiranju institucije koja može da sprovede krivičnu istragu i, ako je potrebno, podigne optužnice", ocenjuje "Vašington post" i dodaje da bi ova institucija morala da zaštiti svedoke.

Američki list zaključuje da bi Vašington morao da zatraži od Kosova i Albanije da u potpunosti sarađuju, a da bi u suprotnom, "Amerika i njeni saveznici trebalo da iskoriste svoj uticaj kako bi iznudili ostavke sa javnih funkcija onih koji su odgovorni za nedostatak saradnje".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.