Američki lovci F-22 na Crnom moru zbog Rusa

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki lovci F-22 na Crnom moru zbog Rusa

Vašington -- Dva američka lovca F-22 stigla su na Crno more, prvi put otkako je Vašington pojačao vojnu potporu istočnim saveznicima u NATO koji strahuju od ruske agresije.

Predsednik SAD Barak Obama obećao je 2014. da će osnažiti odbranu istočnih članica NATO-a, zabrinutih zbog ruskog pripajanja Krima i podrške Moskve za separatiste na istoku Ukrajine.

Avion KC-15 i dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << F-22 raptora odleteli su iz Velike Britanije u rumunsku zračnu bazu Mihail Kogalniceanu u Crnom moru.

“Ovde smo kako bismo pokazali da F-22 može u slučaju potrebe stići bilo gde u prostor NATO-a ili u Evropi", rekao je zapovednik eskadrile Danijel Lehoski.

Lovac F-22 raptor gotovo je nemoguće otkriti radarom, a toliko je napredan da je Kongres zabranio proizvođaču Lokhid Martinu prodaju izvan SAD.

Američko vazduhoplovstvo dopremilo je 12 letelica tog tipa u bazu na istoku Engleske.

Zapad želi da osnaži odbranu istočnog krila NATO-a i da uveriti saveznike na istoku Evrope, poput Poljske, baltičkih zemalja i Češke, da stoji uz njih.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.