Braga – od prosečne ekipe do evropske senzacije

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Maj.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braga – od prosečne ekipe do evropske senzacije

Zadržati okosnicu ekipe i nadograđivati je samo sa igračima koju su vam neophodni, sistem je koji je, ukoliko želite uspeh, odavno proveren u savremenom sportu. A pod uspehom se podrazumeva igranje u završnicama evropskih kupova, opstanak u vrhu na domaćoj sceni i po mogućstvu neki trofej.
Braga je jedan od timova koji sledi ovakav sistem i godinu po godinu, rezultati se vide. Najvidljiviji je sasvim sigurno, ulazak u finale Lige Evrope, ali i premijerno učestvovanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Ligi šampiona ove sezone.
Ovaj klub je bio solidan 60-tih i 70-tih godina sa povremenim učestvovanjem u evropskim kupovima, ali su posle toga nestali sa mape portugalskog fudbala. Pre sedam godina je počeo Bragin uzlet. Tada su se ustalili u samom vrhu lige i počeli redovno da nastupaju u UEFA kupu.  Doduše, ne sa previše uspeha u početu. Međutim, vrlo brzo su došli plasmani u šesnaestinu finala, a zatim dve sezonu u osminu finala. Najviše zasluga za to pripada treneru Žezualdu Fereiri i njegovom nasledniku Karlosu Karvaljalu.

Prošlosezonski kiks kada su ispali u kvalifikacijama za Ligu Evrope od švedskog Elfsborga nije ih obeshrabrio. Ove sezone su pružali odlične partije u Ligi šampiona kada im je to najviše trebalo. Slavili su protiv beogradskog Partizana u oba meča u grupnoj fazi, iako je vladalo uverenje da će srpski šampion lako izaći na kraj sa Portugalcima. Posebno je upečatljiva partija protiv Arsenala na svom Munisipalu kada su nadigrali tim Arsena Vengera i ostvarili trijumf koji im je omogućio nastavak takmičenja u Ligi Evrope, gde su briljirali.
Izgledalo je kao da su se cele sezone spremali samo za završnicu drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja. U šesnaestini finala pao je poljski Leh, naših Dimitrija Injca i Ivana Đurđevića, zatim u osmini finala uzeli su skalp velikom Liverpulu. Četvrtfinale je donelo duel sa veoma jakim Dinamom iz Kijeva. Braga je zahvaljujuću golu u gostima (autogolu koji je postigao Ukrajinac Gusev, za 1:1) prošla među četiri najbolja tima, pošto je u revanšu bilo 0:0.
A tu je došao duel sa velikanom fudbala iz svoje zemlje, sa Benfikom. Podsećamo, u drugom polufinalu je bio još jedan, ukupno treći predstavnik portugalske lige, Porto. U Lisabonu Braga je postigla, ispostaviće se ključni pogodak za plasman u veliko portugalsko finale, čime je krunisana dominacija klubova iz zemlje španskih komšija u ovosezonskoj Ligi Evrope. Taj gol koji je u porazu od 2:1 dao nadu Bragi da može da dođe do meča u kome će se boriti za trofej, delo je Vandinja.

U revanšu je viđeno veliko slavlje, jer je mrežu Benfike zatresao Kustodio u 19. minutu i odveo svoj tim u Dablin, gde će se igrati finale, 18. maja. Igrači od kojih se očekuje da zablistaju u tom meču svakako su golman Artur, zatim Alan, Leandro Salino i Vandinjo na čelu sa perspektivnim trenerom Domingošom Pasiensiom.
I Srbi otavili trag
Nekoliko igrača koji su ostvarili odlične karijere nosilo je dres Brage. Recimo, nekadašnji portugalski reprezentativci Nuno Frešo, Žaime Pačeko, Žoao Pinto, kao i srpski internacionalci Srđan Bajčetić, Vanja Grubač, Srđan Obradović i nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i Crne Gore Andrija Delibašić.
M. Vasiljević
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.