UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni

Izvor: Press, 15.Jun.2016, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni

Klimatske promene trenutno predstavljaju najveću pretnju za nekoliko najpopularnijih znamenitosti u svetu, uključujući Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž, navodi se u izveštaju čiji je sponzor UN.
foto: b92.net
Stručnjaci su zaključili da je trenutno ugrožena 31 znamenitost u 29 zemalja, koje su osetljive >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na povećanje temperature, topljenje glečera, rast nivoa mora, oštrije vremenske uslove, gore suše i duže sezone požara na otvorenom prostoru. Oni takođe veruju da ovaj broj predstavlja samo vrh ledenog brega, piše Gardijan. 

Naučnici navode da je od ključnog značaja ograničiti globalno otopljavanje na manje od 2 stepena Celzijusova. Ukoliko se ovaj stepen premaši, posledice bi mogle da budu katastrofalne i nepovratne. 

Od klimatskih promena ne bi stradale samo turističke destinacije, već i lokalan ekonomski razvoj koji Unesko trenutno pokušava da zaštiti, izjavio je Mehtild Rosler, direktor Uneskovog centra za svetsku baštinu. 

“Ovo je samo vrh ledenog brega. Sasvim očigledno se nameće potreba za nadgledanjem najvažnijih prirodnih spomenika, a naučnici navode da su trenutno najugroženiji koralni reljefi”, izjavio je Rosler.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2016, 07:51

Klimatske promjene predstavljaju najveću prijetnju za nekoliko najpopularnijih znamenitosti u svijetu, uključujući Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž, navodi se u izvještaju čiji je sponzor UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.