Slučaj Monstrum u Makedoniji: Tužilac traži doživotnu robiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021, 23:41

Slučaj "Monstrum" u Makedoniji: Tužilac traži doživotnu robiju

Na ponovljenom suđenju u slučaju "Monstrum", koji se odnosi na ubistvo pet mladih Makedonaca na Uskrs 2012. godine na Smilkovskom jezeru, nadomak Skoplja, tužilac Fatime Fetai zatražila je doživotni zatvor za trojicu prvooptuženih, za jednog 15 godina zatvora, a za još jednog optuženog oslobađajuću presudu.

Fetai je u završnoj reči rekla da ne postoje nikakve sumnje da je ubistvo izvršeno na Smilkovskom jezeru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te da su netačne teze koje su kružile do sada da je to ubistvo povezano sa makedonskim MUP-om ili da je izvršeno na drugoj lokaciji.

"Ako pogledate dokaze na licu mesta, utvrdićete da se ubistvo dogodilo upravo tamo gde su pronađena tela, dok je sve drugo naučna fantastika. Takođe, netačne su teze da su žrtve bile povezane sa sinom i ćerkom bivšeg predsednika makedonskog Sobranja Prajka Veljanovskog. Pokušaj odbrane da poveže celu operaciju sa strukturama MUP-a je potpuno netačan", istakla je Fetai.

Završna reč makedonske tužiteljke trajala je pet časova i ona se tim povodom izvinila Veljanovskom zbog njegovog prethodnog povezivanja sa ovim slučajem, preneli su makedonski mediji.

Fetai je rekla da, iako je aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev ranije izjavljivao da će u takozvanim "bombama" odnosno prisluškivanim razgovorima biti otkrivena istina o ovom slučaju, ništa o tome nije pronađeno u materijalima prisluškivanih razgovora.

Na ovo je reagovala najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE, koja je nazvala Zaeva "političkim monstrumom" jer je, kako kažu, lagao i zloupotrebio sudbinu ubijenih momaka.

Prvostepene presude u slučaju "Monstrum" prošle godine je Vrhovni sud u Skoplju ukinuo i vratio na ponovno suđenje, ali je optuženima odredio mere predostrožnosti.

Fetai je kazne doživotnog zatvora zatražila za Halila Demirija, Afrima i Agima Ismailovića, dok je za Fejzija Azirija tražila 15 godina zatvora.

Oni su optuženi za krivično delo terorizam, izvršenje ubistva nad osobama makedonske nacionalnosti s ciljem ugrožavanja života i tela i kreiranja osećaja nesigurnosti i straha kod građana.

Zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično delo terorizam oslobođen je Sami Luta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

S. Makedonija: Tužilac traži doživotnu robiju u slučaju "Monstrum"

Izvor: B92, 22.Jan.2021, 10:45

Na ponovljenom suđenju u slučaju "Monstrum", zobg ubistva pet mladih Makedonaca, tužilac Fatime Fetai zatražila je doživotni zatvor za trojicu prvooptuženih.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.