Šarganska osmica, nostalgična vožnja kroz čarobne predele

Izvor: RTS, 04.Maj.2019, 03:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šarganska osmica", nostalgična vožnja kroz čarobne predele

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" kojom saobraća voz "Nostalgija", popularni "Ćira", jedno je od omiljenih odredišta za domaće, a posebno strane turiste. Za uskršnje i prvomajske praznike prevezao je oko pet hiljada putnika.
Za mokrogorskog "Ćiru" traži se ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana mesto više, makar i za stajanje iako je dupliran broj polazaka. A u vozu koji kreće tačno po voznom redu i na njegovim železničkim stanicama čuju se desetine jezika.

Nostalgična vožnja kroz čarobne predele koje preseca dvadesetak tunela i pet mostova za sve njih, bilo da su domaći, bilo gosti pristigli s različitih kontinenata, podjednako je zanimljiva.
"Ovde je veoma lepo i mnogo nam se sviđa, veoma je lepo sve okolo i želimo da se vratimo ovde. Takođe smo prvi put, hoćemo da probamo, jer izgleda veoma zanimljivo", kažu posetioci iz inostranstva.
"Veoma je lepo, nisam znala ništa o Srbiji, tako je lepo, zeleno, ovaj stari voz, predeli kroz koje prolazi, posebno sad u proleće, mirno, ljudi, sve je dobro", kažu gosti.
O interesovanju za Šargansku osmicu govori i podatak da je prošle rekordne sezone "ćira" prevezao 80 hiljada putnika, a da bi ova mogla da bude i uspešnija.
"To nas raduje i to potvrđuje činjenicu da svake godine imamo sve više stranih turista koji dolaze, mogu reći iz celog sveta. U zadnje vreme prednjače gosti iz Azije, a sve više imamo gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije", kaže Željko Špijunović iz a. d."Srbija voz".
Za svetsko interesovanje potreban je i stalni rad, pa su recept za uspeh, želje i planovi, naizgled, jednostavni i veoma jasni.
"Da prikažemo našu zemlju u nekom lepom svetlu, da ovo bude lepo, pedantno, čisto, uređeno, da se šire kapaciteti smeštajni jer je to već potreba, sve više stranaca traži to, da držimo do naše nacionalne kihinje koja je uvek zastupljena", kaže Nebojša Mladenović iz a. d."Infrastruktura".
Uporedo sa letnjom sezonom su zato i radovi poput rekonstrukcije 20 tunela, kao i stalnog uređenja mesta koje je među retkim kod nas, pa posebno za strance, često liči na najlepše švajcarske predele.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.