Fotografije Fabija Zgroja u Etnografskom muzeju

Izvor: Blic, 12.Apr.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografije Fabija Zgroja u Etnografskom muzeju

Povodom Uskršnjih praznika, u Etnografskom muzeju u Beogradu sinoć je otvorena izložba fotografija Fabija Zgroja pod nazivom "Smrt i Vaskrs". Izložba se može pogledati do 3. maja.

Uskrs je religijski praznik koji Sicilijanci proslavljaju s najvećom pažnjom i ljubavlju. Ova izložba predstavlja istraživanje tajni tog događaja koje stižu do naših dana.

- Proslava Uskrsa je prava eksplozija starih tradicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i savremenih osećanja, socijalni ritual neverovatne lepote i velikog nadahnuća. Neko je napisao da tokom te proslave Sicilijanac napušta svakodnevicu „običnog čoveka" i u jedinstvu sa zajednicom doživljava dramu Hristovog stradanja.

Fabio Zgroj je rođen u Palermu 1965. Karijeru fotografa počinje 1986. u studiju Leticije Batalja i Franka Zekina. Istovremeno radio kao reporter-saradnik u dnevnom listu "L’Ora” iz Palerma. Izlagao je širom Evrope i Amerike kao i na internacionalnim festivalima. Danas radi za "Riso - Museo d’Arte Contemporanea”, Palermo.

Svetkovina otkriva jedan od najautentičnijih oblika sicilijanskog duha - sklonost ka kontradikciji i lakoću prelaženja iz jedne krajnosti u drugu. Ne postoji mesto na Siciliji koje ne doživljava proslavu Uskrsa kao neku vrstu teatra, trasformišući svoje trgove i ulice u pozornicu na otvorenom - kaže fotograf.

Može se reći da na Siciliji ne postoji jedinstven način proslave Uskrsa. Jedino što uvek ostaje isto jeste liturgija. Ovaj praznik se još naziva i "Misterije".

- Prilikom svetkovanja čovek priča o sebi, preispituje svoj odnos prema životu i, iznad svega, svoj odnos prema smrti. Uskrs slavi tajnu smrti i Hristovog vaskrsenja i putem Svete priče svako ljudsko biće suočava se sa tajnom sopstvenog spasa - objašnjava Zgroj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.