Dan praštanja i veselja u Gornjem Međurovu

Izvor: juGmedia, 18.Mar.2013, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan praštanja i veselja u Gornjem Međurovu

NIŠ – Povodom praznika Bela nedelja “Poklade”, koji predstavlja početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta i Uskrsa Konjički klub „Nonius„ u saradnji sa meštanima Gornjeg Međurova i podršku gradske opštine Palilula organizovao je peti put manifestaciju “Karaveštice“.

Domaćini i ovogodišnjih jubilarnih „poklada“ u Gornjem Međurovu bili su Toni i Jasna Ilieski.

Učesnike manifestacije, kako je najavila „veštica“ Jelena, voditeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << programa, pozdravio je Boban Džunić, predsednik gradske opštine Palilula, „prvi šerif od Palilule.“

„Ova manifestacija, na svojevrstan način, je naš doprinos obeležavanju velikohg hrišćanskog jubileja – 1700. godina od potpisivanja Milanskog edikta. Promocija izvornog stvaralaštava, običaja, tradicije i kulture našeg kraja, takođe upotpunjuje našu kulturnu i turističku ponudu u opštini I gradu“, istakao je predsednik opštine Palilula I dodao da ga posebno  raduje veliko prisustvo i aktivno učešće dece, koja su po tradiciji došla pod maskama, ali i izuzetan entuzijazam i gostoprimstvo porodice Ilievski.

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri („olalija“).

Seosko dvorište u Gornjem Međurovu, konji, deca pod maskama – učesnici programa, vratili su nas na trenutak u neko prošlo vreme. Najleše maske i najlepše „veštice“, po oceni specijalnog žirija, dobile su prigodne nagrade.

(Kraj)

ena
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

U PRIGREVICI ODRŽANE TRADICIONALNE “BELE POKLADE”

Izvor: Radio Dunav, 18.Mar.2013

Poklade su narodni praznik rasprostranjen u Evropi i Americi. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa.. U našoj opštini mačkare se tradicionalno održavaju...

Nastavak na Radio Dunav...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.