Danas je počeo veliki Uskršnji post

Izvor: BKTV News, 27.Feb.2012, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je počeo veliki Uskršnji post

Za mnoge, a možda i za većinu pravoslavnih hrišćana, Post se sastoji u jednom ograničenom broju formalnih, pretežno negativnih, pravila i propisa: u uzdržavanju od izvesne hrane, igranki, i, možda, bioskopa.
U takvom je stepenu naše otuđenje od stvarnog duha Crkve da nam je gotovo nemoguće da razumemo da postoji i „nešto drugo' u postu - nešto bez čega svi ovi propisi veoma mnogo gube od svog smisla.
Ovo „nešto drugo', može da bude najbolje opisano kao „atmosfera', >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << „klima' u koju čovek ulazi, a to je pre svega, stanje uma, duše i duha koji sedam nedelja prožima naš celokupan život.
Još jednom da podvučemo da svrha posta nije u tome da nas prinudi na nekakve formalne obaveze, već da „omekša' naše srce tako da bi se otvorilo za stvarnost duha, da bismo doživeli skrivenu „glad i žeđ' za zajedničarstvom sa Bogom.
Do ove posne „atmosfere', ovog jedinstvenog „stanja duha' dolazi se prvenstveno preko bogosluženja, preko različitih liturgičkih promena koje se za vreme posta uvode u liturgički život.
Odvojeno posmatrane, ove promene bi mogle izgledati kao formalno nakalemljene; ali shvaćene kao celina, one nam otkrivaju i saopštavaju duh Posta, one čine da vidimo, osetimo i doživimo onu radosnu tugu koja predstavlja pravu poruku i pravi dar posta.
Tweet
Pogledaj vesti o: Uskršnji post,   Uskrs

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.