Zelenski ponovo kritikovao Zapad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2022, 13:23

Zelenski ponovo kritikovao Zapad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je večeras zapadne lidere zbog toga što nisu reagovali na upozorenje Rusije o mogućim napadima na vojno-industrijski kompleks Ukrajine.

"Rusija je za sutra zvanično najavila napad na našu teritoriju, na naša preduzeća odbrambenog kompleksa. Danas nisam čuo reakcije ni od jednog svetskog lidera, ni od jednog zapadnog političara na tu najavu", rekao je Zelenski, prenose RIA Novosti.

Zelenski je optužio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusiju da planira "namerno ubistvo" tokom granatiranja ukrajinske teritorije.

Istakao je da se ne mogu oprostiti stotine žrtava ni hiljade onih koji su patili.

"I Bog neće oprostiti. Ne danas. ne sutra. Nikada. I umesto oproštaja doći će presuda", poručio je Zelenski aludirajući na današnji praznik Maslenica, koji se naziva i Danom praštanja.

Kako navodi Ukrinform, Zelenski je u video poruci izrazio uverenje da se Rusija ponaša "drsko" zato što sankcije koje su joj uvedene nisu dovoljne i zato što svet ne pokazuje odlučnost da se rat zaustavi.

Zelenski je rekao i da je odlučio da Harkovu, Černigovu, Marijupolju, Hersonu, Gostomelju i Volnovahi dodeli titulu gradova heroja.

"Ruske snage se pripremaju za bombardovanje Odese"

Zelenski tvrdi da se ruske snage pripremaju da bombarduju grad Odesu na ukrajinskoj crnomorskoj obali.

"Rakete protiv Odese? Ovo će biti ratni zločin", rekao je ukrajinski predsednik u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

"Potpuno uništen civilni aerodrom u Vinici"

Ukrajinski predsednik izjavio je danas da su ruske rakete u potpunosti uništile civilni aerodrom u Vinici, na zapadu Ukrajine.

Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da službe za vanredne situacije nastoje da ugase požar na aerodromu izazvan raketnim napadima, javio je Rojters.

Razgovor Zelenskog i Džonsona o daljoj pomoći Ukrajini

Zelenski je izjavio da je danas razgovarao telefonom sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i obavestio ga o, kako je istakao, "pružanju otpora agresoru" i daljoj pomoći Zapada ukrajinskog vojsci.

"Nastavio sam dijalog sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom. Informisao sam ga o pružanju otpora agresoru. Osuđen je nuklearni terorizam i ratni zločini Rusije, a razgovarali smo i o narednim koracima prema kojima bi se ojačale sankcije protiv Rusije", naveo je Zelenski na Tviteru.

Iz kancelarije britanskog premijera Džonsona ističe se da je premijer Britanije rekao Zelenskom da treba i dalje da radi sa međunarodnim saveznicima, kako bi se Ukrajina još bolje opremila defanzivnim oružjem.

"Lideri su razgovarali o potrebama Oružanih snaga Ukrajine, a premijer je obećao da će raditi sa partnerima kako bi obezbedio Kijevu dalju defanzivnu opremu", saopšteno je iz Džonsonovog kabineta, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.