Zelenski je pokušao, ali nije prošlo

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 22:06

Zelenski je pokušao, ali nije prošlo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poslao je danas svog premijera na granicu sa Poljskom, koju su blokirali nezadovoljni poljski poljoprivrednici

To je bio pokušaj pronalaska rešenja krize, ali sastanak sa zvaničnicima Poljske nije održan.

"Spremni smo da dajemo predloge, da donosimo odluke, da činimo korake jedni ka drugima", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Lavovu, dok trgovinske tenzije između dva suseda i saveznika postaju sve veće. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Premijer Ukrajine Denis Šmigal, koji je danas posetio granični prelaz sa Poljskom, napisao je na Telegramu da "nažalost nije bilo sastanka sa poljskim zvaničnicima".

Šmigal je objavio fotografiju snimljenu na graničnom prelazu na kojoj se on vidi u društvu sa još nekoliko zvaničnika ukrajinske vlade, uključujući ministra poljoprivrede, šefa carine i šefa granične straže.

Zelenski je u sredu rekao da će predstavnici vlade otići na poljsku granicu pre 24. februara, kad je pre dve godine počela ruska invazija na Ukrajinu, i zatražio od premijera Poljske da učini isto.

U odgovoru, poljski premijer Donald Tusk je podsetio da je sastanak dve vlade već planiran za 28. mart u Varšavi.

"Pitanje granične blokade mora da se reši mnogo pre 28. marta", napisao Šmigal.

"U suprotnom, Ukrajina zadržava pravo da primeni uzvratne mere na prelazima", rekao je ukrajinski premijer i dodao da je "više od 9.000 kamiona" trenutno blokirano sa obe strane granice.

Poljski poljopriivrednici pokrenuli su novi protestni pokret. Blokirali su granične prelaze sa Ukrajinom, osuđujući posebno uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz te zemlje. Poljoprivrednici smatraju da je to "nekontrolisani" uvoz.

Šmigal je rekao da Kijev nije izvozio žito u Poljsku već pet meseci i da je samo pet odsto ukrajinskog izvoza prošlo kroz Poljsku jer se većina žita transportuje preko Crnog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.