Zelenski grmi: Šta se dešava, šta je okolo?

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 12:13

Zelenski "grmi": Šta se dešava, šta je okolo?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Foks njuz pozvao Bajdena i Trampa da dođu u Ukrajinu i uvere se sami o ratnoj tragediji.

“Ko je otvorio ovaj rat, ko ga je započeo i šta se dešava, šta je okolo?“, zapitao je Zelenski voditelja Foks njuza i urednika “Specijalnog izveštaja" Breta Bajera.

Imali smo lepu zemlju, rekao je Zelenski dodajući da je to sada, u ratu, druga slika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugi život. Prema njegovim rečima, kandidati za američkog predsednika bi trebalo da “dođu da vide ljude, samo da ih vide na ulicama“.

Bajer se sastao sa Zelenskim u blizini linija fronta u Harkovu, samo nekoliko kilometara od teških borbi, a sve vreme dok je intervju trajao, pa i dok se pripremao čula se artiljerijska paljba.

“Veoma mi je važno, kao što sam vam rekao pre intervjua, da SAD vide razliku između rata u prestonici i ovde, blizu linije fronta", rekao je Zelenski.

Bajer se zatim suprotstavio Zelenskom rekavši da bi Tramp taj rat mogao okončati za 24 sata, kao što je rekao, na šta mu je ukrajinski predsednik odgovorio da uopšte ne razume kako nekadašnji američki predsednik misli da postigne takvo nešto.

“On ne može da reši ovaj problem, ovu tragediju sa mnom“, rekao je Zelenski, dodajući da će Trampa ugostiti na prvoj liniji fronta, gde će mu “sve objasniti, a on će objasniti šta misli, možda ima neke ideje. Ne znam“.

Zatim je nastavio: “Videće šta se dešava, a posle toga, mislim da će se predomisliti. Svi smo shvatili da ne postoje dve strane ovog rata: postoji samo jedan neprijatelj, a to je Putin”.

Zelenski se saglasio da bi ruski narod mogao da napravi promene u svojoj zemlji i da ukloni Putina, ali taj zadatak ostaje dug i težak put, pogotovo što se “Putin plaši samo jakog, a ne prihvata nikakvu slabost“, što znači da Ukrajina mora da bude “jaka na bojnom polju”.

Upitan o gubicima koje su pretrpele njegove snage, Zelenski je ostao neodređen rekavši “desetine hiljada“, ali smatrajući gubitke manjim nego što je Rusija pretrpela. On je rekao, a to bi tek trebalo da bude potvrđeno, da Rusija gubi pet vojnika na svakog poginulog ukrajinskog vojnika.

Nastavio je da insistira na tome da Ukrajina nema šanse bez zapadne pomoći, apelujući na američke kongresmene da odblokiraju pomoć Ukrajini. Ipak, rekao je i da ih razume, jer su samo ljudi, sa svojim porodicama.

"Ali moja poruka njima je da, ako žele da budu pragmatični oko cene, mi sada tražimo podršku, a cena toga je manja nego ona koja će biti u budućnosti. Mnogo, mnogo veća će biti. Mi samo želimo da živimo i preživimo. Nemamu alternativu.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.