Vrlo, vrlo blizu: 800 metara od granice...

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 23:10

"Vrlo, vrlo blizu": 800 metara od granice...

Novi napadi na Ukrajinu izvršeni su "vrlo blizu" granice sa Rumunijom, izjavio je predsednik te zemlje članice NATO.

"Imali smo još napada danas, rekao mi je ministar odbrane, koji su zabeleženi na 800 metara od naše granice. Dakle, vrlo, vrlo blizu", rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis na konferenciji za novinare uz luksemburškog premijera Gzavijea Betela.

Od kada je u julu suspendovan sporazum kojim je omogućeno Ukrajini da izvozi žitarice preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crnog mora, Rusija je povećala artiljerijske napade na jugopzapadni deo Ukrajine koji se graniči sa Rumunijom gde se nalaze luke i druga infrastruktura za trgovinu.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da su ruski eksplozivni dronovi pali prethodne noći na teritoriju Rumunije, suseda Ukrajine i članice NATO, tokom novog talasa žestokih noćnih napada na jug Ukrajine. Bukurešt je negirao te tvrdnje.

Prema Ukrajincima dronovi su pali na teritoriju Rumunije tokom noćnog napada na ukrajinsku luku Izmail.

Rumunsko Ministarstvo odbrane je juče navelo da "nadzire situaciju u realnom vremenu" i da "ni u jednom trenutku" nisu ruski napadi na infrastrukturu na Dunavu, blizu njene granice "predstavljali direktnu vojnu pretnju za nacionalnu teritoriju ili teritorijalne vode Rumunije".

Rumunski predsednik Johanis danas je rekao da nije bilo krhotina dronova ili drugih delova koji su pali u Rumuniju.

"Imamo potpunu kontrolu nad našim vazdušnim prostorom. Apsolutno smo sve proverili i mogu da ohrabrim stanovništvo. Ali da, zabrinuti smo zbog velike blizine" tih ponovljenih napada, rekao je Johanis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.