Vojska bombardovala Donjeck

Izvor: RTS, 10.Avg.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska bombardovala Donjeck

Najmanje jedna osoba poginula, a 10 je ranjeno u artiljerijskoj paljbi protekle noći u Donjecku, javlja AP. Više od 25 detonacija odjeknulo je u gradu. Donjeck je pod opsadom, a lider "Donjecke Narodne Republike" kaže da je spreman na primirje kako bi se izbegla humanitarna katastrofa.

21.15 - Ruska granična kontrola je registrovala oko 15 eksplozija municije koje su došle sa ukrajinske strane, rekao je za RIA Novosti portparol Federalne bezbednosne službe regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rostov Vasili Malajev. 

15.40 - Ako proruski aktivisti žele primirje, neka polože oružje, kaže šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko, prenosi Itartas.

13.05 - Nastavljene borbe za strateški važan grad Krasni Luč, koji povezuje Donjeck i Lugansk. Kako prenose lokalni mediji, u gradu se vode borbe "srednjeg intenziteta", prenosi Beta.

Ukrajinski Štab za "antiterorističku operaciju" nastavlja ofanzivu usmerenu na "stezanje obruča" oko grada Donjecka na istoku Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva razgovara sa Kijevom, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i Ujedinjenim nacijama o slanju humanitarne pomoći na istok Ukrajine i izrazio nadu da će to pitanje biti uskoro rešeno.

"Smatramo da je sada prioritet da se postigne sporazum sa ukrajinskom stranom MKCK i humanitarnim agencijama UN o neophodnosti slanja hitne humanitarne pomoći Lugansku i Donjecku", rekao je Lavrov, preneo je Rojters.

Lavrov je, kako izveštava Itartas, naveo da se nada da će u najkrajćem mogućem roku biti postignut dogovor o tom problemu koji je, kako je kazao, pod kontrolom predsednika Vladimira Putina.

Ranije su donjecke gradske vlasti saopštile da je intenzivna paljba iz teškog naoružanja počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu.

Izveštač RIA Novosti navodi da sudeći po zvuku, granate padaju iz pravca aerodroma Donjecka, koji je pod kontrolom ukrajinskih aktivista, a pripadnici aktivista odgovaraju artiljerijskom vatrom po aerodromu, selu na severu Avdejevka i sela Peski na severozapadu gde se nalaze pozicije ukrajinskih snaga.

U Kijevskom rejonu grada Donjecka delimično su srušene jedna kuća i deo poliklinike, a kod bolnice je ranjena jedna žena.

U noćnoj paljbi oštećena je gasna podstanica i bez napajanja je ostalo 19 transformatora.

Ukrajinska agencija UNN javila je da su tokom noći snage "antiterorističke operacije" nastavile ofanzivu usmerenu na "sužavanje obruča" oko Donjecka i da su naneli niz udara po pozicijama proruskih aktivista.

Pres centar Štaba navodi da je "uništena velika količina borbene tehnike i žive sile terorista", kao i da se "u redovima terorista uočava panika i haos" a "uočavaju masovni slučajevi dezerterstva".

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko rekao je da bi milicije na jugoistoku Ukrajine trebalo prve da polože oružje.

Lisenko je ovom izjavom reagovao na reči premijera samoproglašene "Donjecke Republike" Aleksandra Zaharčenka koji je juče zatražio primirje iz humanitarnih razloga, prenosi Itartas.

Zaharčenko je pozvao na prekid vatre kako bi se sprečilo da Donjeck postane novi "Staljingrad", ali se takođe zakleo da će se boriti do kraja ako takav predlog bude odbačen, javio je AFP.

Zaharčenko je rekao da su proruski aktivisti spremni na primirje da bi se izbegla sve veća humanitarna katastrofa.

"To su samo reči", rekao je Lisenko.

"Ako žele tako nešto, trebalo bi da deluju, a ne da samo pričaju i koriste reči kao što su bela zastava i polaganje oružja", dodao je Lisenko, prenosi Itartas.

Prema podacima donjeckih vlasti u tom gradu, svakodnevno od artiljerijske vatre strada između jednog i šest civila, a ima mnoštvo ranjenih, prenosi RIA Novosti, dok AP ističe da je najmanje 300.000 žitelja tog milionskog grada pobeglo od kako je eskalirao sukob.

Agencije su prenele i izveštaj specijalne monitoring misije posle posete gradu Šahtjorsku, 57 kilometara istočno od Donjecka, da su posvuda vidljivi tragovi granatiranja i da im grad u kom živi približno 60.000 ljudi izgleda potpuno pust.

Lokalni stanovnici grada u kom su protekle nedelje vođene oštre borbe, rekli su članovima misije da je vode za piće bilo samo tokom dva sata dnevno, a da gasa i struje nema od 27. jula.

UNN prenosi saopštenje gradskih vlasti drugog regionalnog centra na istoku, Luganska, po kom situacija ostaje nepromenjena - osmi dan nema svetla, vode, ne funkcionišu mobilna i fiksna telefonija.

Petorica ukrajinskih vojnika, ranije zadržanih u Rusiji zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva, predati su Ukrajini, rekao je agenciji RIA Novosti izvor u policijsko-pravosudnim organima Rostovske oblasti.

Njih petorica, među kojima je bio komandir bataljona, privedeni su u četvrtak u Rostovskoj oblasti i potom im je sud odredio dvomesečno zadržavanje zbog sumnje da su pucali na pogranični punkt "Gukovo".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.