Veći su problem i od Agrokora, ukrajinski milijarder je spas?

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći su problem i od Agrokora, ukrajinski milijarder je spas?

Vlada Hrvatske počela je aktivnu potragu za novim strateškim investitorom za Uljanik Grupu.

U prvoj fazi, kako nezvanično saznaje Novac.hr, se provode politički pregovori s resornim ministarstvima Nemačke, Kine i Južne Koreje.

Tako je i prilikom nedavne radne posete premijera Andreja Plenkovića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel održan sastanak s predstavnicima nemačkog ministarstva privrede na tu temu. U tom kontekstu dodatnu težinu dobijaju reči Ivice Pirića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekadašnjeg fudbalera, a danas počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj, koji kaže da je Vadim Novinski, vlasnik Smart Holdinga i najvećih ukrajinskih brodogradilišta te drugi po bogatstvu u Ukrajini, koji je već dva puta bio u Hrvatskoj, i dalje zainteresovan za ulaganje u hrvatsku brodogradnju. Novinski i Rinat Ahmetov zajedno su vlasnici Metinvesta, ukrajinskog metalurškog koncerna.

Novinskog načelno zanima i Uljanik Grupa, a Pirić najavljuje da ga je spreman dovesti bude li s hrvatske strane interesa, s tim da poslednje informacije govore kako je i tu poslednjih dana ostvaren kontakt s Vladom. Razlog za takvu novu inicijativu Vlade sastoji se u nezadovoljstvu Banskih dvora manjkom saradnje aktuelnog potencijalnog strateškog partnera, odnosno činjenicom da Kermas energija Danka Končara nije htela da učestvuje direktno, kreditom ili barem kolateralom za komercijalni kredit za plate radnika Uljanik Grupe.

Naime, naglašavaju u Vladi, postignut je bio dogovor i s Evropskom komisijom da eventualno direktno učešće Kermas energije u isplati te plate bude uračunato kao udeo te kompanije u predstojećem restrukturiranju, ali se Danko Končar nije odlučio za takav aranžman nego je ostavio Vladu da sama vadi kestenje iz vatre.

I to uprkos tome, ističu u Vladi, što je Končar znao da takva isplata plate Uljanik Grupi, a pogotovo 3. maju, u kojoj će Vlada učestvovati povećanjem svojih državnih jemstava, nije u skladu s pravilima Evropske komisije.

Naime, 3. maj je početkom ove godine izašao iz petogodišnjeg procesa restrukturiranja i idućih deset godina više ne sme dobiti kunu državne pomoći, a davanje državnih za isplatu plaće Uljanik Grupe u privatnom vlasništvu, u kojoj su i plaće 3. maja, direktno je kršenje pravila EK.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajinski milijarder hoće posrnulog giganta?

Izvor: Capital.ba, 02.Sep.2018

ZAGREB, Vlada Hrvatske počela je aktivnu potragu za novim strateškim investitorom za Uljanik Grupu.  U prvoj fazi, kako nezvanično saznaje Novac.hr, se provode politički pregovori s resornim ministarstvima Njemačke, Kine i Južne Koreje. Tako je i prilikom nedavne radne pojsete premijera Andreja...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.