Usađuju srpstvo uz kuvanje džema

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usađuju srpstvo uz kuvanje džema

U ukrajinskom centru "Plast" u Torontu ministarka za seniore Kanade Alice Njong zvanično je objavila dobitnike granta ( nepovratnog kredita) iz programa Nenj Horizons for Seniors kojim se finansiraju projekti koji omogućavaju da penzioneri vode aktivan, kvalitetan život koji podrazumeva da se osećaju delom zajednice u kojoj žive.

Zvanična najava: Snežana Bošković i Ted Opic (u sredini)

 

Ti projekti, kako je naglasila ministarka Njong, pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << penzionerima, starijim osobama uopšte, da se osećaju manje socijalno izolovani i napušteni.

 

Jedan od četiri dobitnika za centralni Etobicoke, kako su "Vesti" već pisale, je i Srpska seniorska organizacija Srbi - građani sveta za projekat Srpski seniori protiv nasilja i zlostavljanja među omladinom. Sastanku sa ministarkom Njong, čiji je domaćin bio Ted Opic, član kanadskog parlamenta, prisustvovali su, pored Snežane Bošković, direktora Srpske seniorske organizacije i koordinatora projekta protiv "bulinga" i aktivistkinje organizacije Jadranka Mesarović i Marija Ćebotarev, kao i Katarina Prelić Abaspor, šesnaestogodišnja učenica koja se uključila u projekat "jer i ja sam bila meta maltretiranja u školi, ne fizičkog nego rečima i postupcima".

 

Nešto daš, nešto dobiješ

- Motiv da se pridružim srpskim seniorima je bio i taj što volim da se družim sa bakama i dekama. Meni su zanimljive njihove priče o životu koji su imali, o tome ko su bili i šta su radili, a i ja njima pričam o svom životu ovde u Kanadi, tako da je to dvosmerna ulica: nešto dam, nešto dobijem - kaže ova simpatična tinejdžerka Katarina.

- Na mene to nije imalo neki veći uticaj, ali ima dece koji sa tim ne znaju da izađu na kraj. Moja želja je da im pomognem da ponovo steknu samopouzdanje i da se nauče nositi sa "bulingom".

Realizacija ovog projekta započela je još u maju ceremonijom otvaranja programa, a nastavljena je učešćem tinejdžera na dva seminara o tome kako se boriti protiv nasilja i zlostavljanja u školama koje je organizovao kanadski Crveni krst. U okviru projekta, seniori su išli na dva edukativna izleta u Milton i na Nijagaru. Na jesen , program će se nastaviti, a planirani su izleti, posete farmama i zajedničko pravljenje džema i zimnice i druge aktivnosti.

  S desna na levo: Snežana Bošković, Katarina Prelić, Alis Vong. Jadranka Mesarović i Marija Ćebotarev

 

Snežana Bošković pojašnjava šta je to što je kanadska vlada prepoznala kao vredno u borbi protiv socijalne izolacije, u projektu Srpske seniorske organizacije:

- Projekat angažuje seniore u rešavanju aktuelnog globalnog, društvenog problema kakav je "buling". Seniori i srpska omladina (srednjoškolci iz škola sa šireg područja Toronta) se uključuju u razne aktivnosti u kojima jedni drugima međusobno pomažu: omladinci bakama i dekama pomažu da savladaju savremenu tehnologiju, da nauče da koriste kompjutere i mobilne telefone kako bi im približili mogućnosti da komuniciraju sa svojom rodbinom u starom kraju i da lakše saznaju novosti iz svog bližeg i daljeg okruženja; seniori omladincima pružaju saznanja o srpskim korenima i istoriji, kulturi i tradiciji kroz seriju informativnih razgovora, izleta i neformalnih aktivnosti i tako im daju potrebni osećaj sigurnosti i samopoštovanja koji će im pomoći da se lakše odupru fizičkom i psihičkom maltretiranju ukoliko tome budu izloženi od strane vršnjaka. Pomažući se i upoznavajući se, jedni druge bolje shvataju, pa se taj duboki jaz nerazumevanja različitih generacija bar malo smanji i premosti, naglašava naša sagovornica. Inače, timski duh seniora i zajednički cilj ovog projekta naglašen je i majicama specijalno dizajniranim za ovaj program i priliku.

 

Protiv usamljenosti u tuđini

Seniorska grupa Srbi građani sveta na razne načine pokušava da smanji socijalnu izolaciju srpskih penzionera i starih osoba. U pojedinim delovima Toronta organizovala je uvođenje večernjih časova engleskog jezika za srpske senior. Na inicijativu "Srba-građana sveta" knjige, CD i DVD na srpskom jeziku uključene su u već postojeći sistem servisa pokretne biblioteke za neke delove Toronta. Grupa je organizovala donaciju CD snimljenih na srpskom jeziku Institutu za slepe ( CNIB) u Torontu. Volonteri grupe posećuje staračke domove gde žive njihovi sunarodnici i organizuje im zabave. Članovi grupe "Srbi-građani sveta" volontiraju na telefonima i pružaju emocionalnu podršku usamljenim seniorima i na srpskom jeziku daju potrebne informacije o servisima i uslugama za seniore.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.