Ukrajinski talac pobjegao iz hotela u Maliju

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski talac pobjegao iz hotela u Maliju

BAMAKO - Ukrajinski talac uspio je da pobjegne iz hotela "Biblos" u malijskom gradu Sevareu, gdje naoružani napadači drže taoce, javio je AFP.

On je izjavio vojnicima da su među otetima tri državljana Južnoafričke Republike i jedan Rus.

Prema navodima neimenovanog vojnog izvora, u napadu islamista na hotel poginulo je osam osoba, od kojih dva vojnika.

Ekstremisti su jutros izveli napad na hotel u Sevareu, a vojnici su potom opkolili hotel u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << militanti drže taoce.

U tom hotelu na jugu Sevarea, kod lokalnog aerodroma, uglavnom borave stranci, uključujući pripadnike misije UN za stabilizaciju u Maliju (MINUSMA) i saradnike nevladinih organizacija, izvještava TASS.

Snage bezbjednosti su uspjele da likvidiraju dvojicu ekstremista.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za jutrošnji napad na hotel.

Oružani konflikt u Maliju između esktremista različitih grupa separatista i islamista, s jedne, i vladinih snaga, s druge strane, počeo je 2012. godine, umnogome provociran sukobom u Libiji i širenjem naoružanja iz libijskih skladišta u regionu.

Islamski ekstremisti povezani sa Al Kaidom bore se godinama protiv vojske na sjeveru Malija, a Francuska je januara 2013. intervenisala u svojoj bivšoj koloniji kako bi zaustavila njihovo napredovanje na jug ka Bamaku.

U maju je malijska vlada potpisala sporazum o primirju sa pobunjenicima iz Udruženih pokreta Azavada, a 20. juna dogovoru se priključila koalicija drugih oružanih grupa, ali je bezbjednosna situacija u zemlji i dalje nestabilna.

Službenik Ujedinjenih nacija jedan je od najmanje osam poginulih u napadu islamista na hotel "Biblos" u malijskom gradu Sevareu, gdje naoružani napadači drže taoce, saopštila je danas mirovna misija UN u Maliju, MINUSMA.

"Izvještaji ukazuju na to da je jedan član međunarodnog osoblja MINUSMA poginuo tokom tog napada", navodi se u saopštenju misije, koja nije saopštila ime niti nacionalnost poginulog, prenosi Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.