Ukrajinski bezbednjaci češljaju DSS i Dveri

Izvor: Blic, 31.Okt.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski bezbednjaci češljaju DSS i Dveri

Ukrajinske službe bezbednosti razmatraju da li je delegacija DSS i Dveri petodnevnom posetom Krimu prekršila ukrajinske zakone.

Zamerili se Kijevu zbog posete Krimu: Delegacija DSS i Dveri

To za “Blic” kažu u Ambasadi Ukrajine, gde ističu da su svi koji posećuju Krim mimo zvaničnog Kijeva predmet bezbedonosnih službi.

Dveri su juče saopštile da je osmočlana delegacija stavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na „listu kriminalaca koju vodi Centar za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine” jer su nezakonito ušli na teritoriju Ukrajine i da podržavaju okupacioni režim na Krimu”.

Među njima je i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, koja za “Blic” kaže da o ovome nema zvaničnu potvrdu iz ukrajinske ambasade.

- Ako sam u društvu sa Kusturicom i Depardjeom, za koje sam takođe čula da su na toj listi, pristajem sa zadovoljstvom - rekla je ona.

Sličnog stava je i predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović.

- Ako stavljanje na ovu ukrajinsku listu kriminalaca znači da su "Dveri" prijatelji Rusije, onda smo počastvovani - rekao je on.

Na listi "kriminalaca", kako su navele Dveri, našli su se i predsednik Političkog saveta DSS-a Dušan Proroković, Milan Lapčević (DSS), Zoran Radojičić (Dveri), Dragana Trifković (DSS), Jugoslav Kiprijanović (Dveri) i Stefan Svrkota (Dveri).

Međutim, u Ambasadi Ukrajine u Beogradu navode da u Ukrajini ne postoje ni  Centar za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, niti lista kriminalaca.

- Postoji lista osoba prema kojima su, prema naredbi Saveta za nacionalnu bezbednost i odbrane Ukrajine, uvedene odgovarajuće ograničavajuće mere. Na njoj se nalaze pet državljana Srbije koji su ranije posećivali Krim kao posmatrači na pseudoreferendumu, ili su posećivali Donbas. Njima je zabranjen ulazak u Ukrajinu ili im je odbijeno izdavanje vize - kažu u ukrajinskoj ambasadi.

Delegacija DSS i Dveri boravila na Krimu od 26. do 29. oktobra, posle čega je nastavila put ka Rusiji.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.