Ukrajinska opozicija na ulicama

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska opozicija na ulicama

Na glavnom gradskom trgu u Kijevu okupilo se 20 do 35 hiljada pristalica Partije regiona, bivšeg premijera Viktora Janukoviča, koji su tražili prevremene izbore za predsednika. Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko spreman za prevremene izbore, ali ako se istovremeno održe i vanredni parlamentarni.

Između 20.000 i 35.000 pristalica najveće ukrajinske opozicione Partije regiona, bivšeg premijera Viktora Janukoviča, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okupilo se na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, zahtevajući ostavku predsednika Ukrajine Viktora Juščenka i vlade Julije Timošenko, javile su ruske novinske agencije.

U protestu pod nazivom "Promenimo vlast-zaustavimo krizu!", pristalice Partije regiona su se okupile i ispred zgrada predsedništva, vlade i parlamenta.

Miting je otvorio poslanik te stranke u parlamentu (Vrhovnoj radi) Nestor Šufrič, prenela je agencija Interfaks.

"Nemamo predsednika, nemamo sekretarijat predsednika, već pčelinjak u kojem živi veliki trut. Zašto on voli pčele? Zato što ćute, a mi ćutati nećemo", poručio je Šufrič.

U rezoluciji usvojenoj na mitingu, traže se ostavke Juščenka i Timošenkove i sprovođenje prevremenih izbora, uz konstatovanje pogoršanja socijalno-ekonomskog stanja u zemlji.

Lider Partije regiona Viktor Janukovič rekao je da "narandžastoj koaliciji" daje još jednu šansu do 14. aprila, kada treba da predstavi antikrizni program.

Okupljeni demonstranti su u rukama držali nacionalne i partijske zastave a, kako izveštava Itar-Tass, saobraćaj se odvijao otežano i neke centralne ulice zatvorene su za saobraćaj.

Kod ukrajinskog parlamenta postavljen je veliki video-ekran i rašireno je oko 20 šatora sa agitacionim materijalom i simbolikom stranke.

Poslanici Partije regiona, koji su protekla dva dana blokirali rad skupštine, odblokirali su skupštinsku govornicu, nakon što je dobijeno uveravanje bloka Julije Timošenko da će 14. aprila biti razmotren vladin antikrizni program.

Juščenko: Ne plašim se izbora

Komentarišući proteste opozicije, predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je da je spreman da prihvati sprovođenje prevremenih predsedničkih izbora, ali uz istovremeno održavanje sa vanrednim parlamentarnim.

"Spreman sam da prihvatim rešenje o prevremenim predsedničkim izborima", rekao je Juščenko, dodajući da se "ne boji nikakvih prevremenih izbora i da je izbore potrebno održati uz novo izborno zakonodavstvo".

Juščenko je, istovremeno, odbacio kao gluposti i bajke tvrdnje o mogućem uvođenju predsedničke uprave i raspuštanju parlamenta.

"Nisam sposoban za takve nelegalne i amoralne postupke", rekao je ukrajinski predsednik i dodao da danas ne postoje osnovi za raspuštanje parlamenta, preneo je Itar-Tass.

Juščenko nije rekao da li namerava da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

Skupština Ukrajine je 1. aprila odlučila da redovni izbori za predsedniika budu održani 25. oktobra ove godine.

Juščenko, međutim, smatra da, zbog kolizije u Ustavu izazvane izmenama koje su stupile na snagu 2006, izbori treba da budu održani 17. januara 2010. godine.

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu predsednika parlamenta Vladimira Litvina da se istovremeni predsednički i parlamentarni izbori mogu održati samo uz konsenzus koji bi postigli predsednik i Rada (skupština).

Ipak, Litvin je ubeđen da taj scenario neće biti realizovan, jer, kako je naveo "teatar apsurda u zemlji treba prekinuti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.