Ukrajinska „Veselka” među Prijedorčanima

Izvor: Politika, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska „Veselka” među Prijedorčanima

U ovom gradu već nekoliko godina deluje Udruženje Ukrajinaca i okuplja predstavnike ove nacionalne manjine koji su na prostore Potkozarja došli pre više od sto godinu

Prijedor – Pre skoro sto dvadeset godina na prostore opštine Prijedor počeli su da pristižu Ukrajinci, uglavnom iz okoline Kijeva. Među njima je najviše bilo stručnih kadrova koji će se kasnije zapošljavati kao lekari, rudari, prosveti radnici. Bilo je, naravno, i običnih ljudi koji su trbuhom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za kruhom napustili zavičaj. Sa sobom su u Potkozarje doneli i razne poljoprivredne kulture koje su na ovim prostorima bile nepoznanica, ali i kulturu i običaje ovoga dela nekadašnje carske Rusije.

Upravo tu kulturu, pismo, jezik i običaje Ukrajine i dan-danas pokušava da sačuva Udruženje „Veselka” koje u Prijedoru deluje već nekoliko godina.

– Oduvek smo negovali običaje koje su nam u nasledstvo ostavili preci. Tek uz pomoć naših zemljaka koji su u ratu iz Prijedora otišli uglavnom u Kanadu, pojačali smo naš rad, kaže predsednik ukrajinskog Udruženja „Veselka” Olga Karajica i podseća da je pre izbijanja ratnih sukoba u BiH, u gradu na Sani živelo oko pet hiljada pripadnika ovoga naroda.

Danas u Prijedoru i okolini grada ima tek oko hiljadu i petsto Ukrajinaca koji su, kroz svoja udruženja, povezani sa sunarodnicima u Banjaluci, Prnjavoru ali i mestima širom susedne Hrvatske.

Druženjima, gostovanjima i brojnim nastupima nastoje da približe rodni kraj mestu boravka.

– „Veselka” u prevodu znači duga. U našoj nošnji preovladavaju lepe, jarke boje jer su Ukrajinci, u principu, veseo i druželjubiv narod, kazuje Karajica i dodaje da njihovo udruženje u Prijedoru sada broji oko pet stotina članova. Među njima ima mnogo mladih koji žele da nauče igre, jezik i pismo zemlje porekla. Nisu im strane ni folklorne veštine srpskog i bošnjačkog naroda sa kojim žive u gradu na Sani.

– Mnogo je sličnosti sa srpskom kulturom jer smo slovenski narodi. Dobro sarađujemo sa prijedorskim kulturno-umetničkim društvima, ukazuje čelna žena „Veselke” i dodaje da osim folklorne sekcije Udruženje ima svoje vezilje, vokalnu grupu, orkestar...

Udruženje Ukrajinaca „Veselka” delom se finansira iz budžeta opštine Prijedor. I dalje očekuju pogodnosti u radu jer bi, po najavama, u opštinskom Parlamentu uskoro trebalo da imaju i svoga predstavnika.

I. Kotlić

[objavljeno: 10/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.