Ukrajina zvanično: Rusija - agresor

Izvor: B92, 27.Jan.2015, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina zvanično: Rusija - agresor

Ukrajinski parlament usvojio je izjavu kojom se Rusija definiše kao država agresor, što bi moglo da otvoriti put za posledice po međunarodnom pravu.

Poslanici ukrajinskog parlamenta takođe su pozvali na međunarodnu pomoć i jače sankcija prema Rusiji, prenela je agencija Rojters.

"Pravno priznanje (Rusije) kao države agresora povlači posledice koje su predviđene Rezolucijom UN 1974. i Poveljom UN", rekao je lider radikala Oleh Laško, koji je član vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicije, uoči današnjeg glasanja u parlamentu.

Ukrajinski parlament je odlučio da definiše samoproglašene republike na istoku Ukrajine za "terorističke organizacije" i uputio apel međunarodnoj zajednici za dodatnom vojnom neoružanom pomoći i uvođenje jačih sankcija protiv Rusije.

Povodom tih stavova ukrajinskog parlamenta, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je da je reč o "apsolutno neodgovornoj izjavi i nepromišljenom aktu", čime se ometa napredak u traženju preko potrebnog kompromisa u Ukrajini, prenela je agencija Tas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.