Ukrajina u SB UN: Tradicionalna histerija

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina u SB UN: Tradicionalna histerija

28.01.2015. -

Zasedanje SB UN, posvećeno situaciji u Ukrajini, završeno je bez neočekivanih momenata. Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji tradicionalno su sve svalili na „agresivnu Rusiju“. Ruska delegacija je pozvala Zapad da urazumi kijevsko rukovodstvo.

Posmatrači dolaze do zaključka: mir u Donbasu nije povoljan ni za Kijev, ni za njegovog glavnog sponzora – Vašington.

Povod za sazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vanrednog zasedanja SB UN bilo je nedavno gađaje Mariupolja, prilikom čega je poginulo 30 osoba. Kijev je odmah za tragediju optužio ustanike Donbasa. Predstavnici Donjecke i Luganske republike sa svoje strane tvrde: oni nemaju aritljeriju takvog dometa. Pa i svedoci su videli da su granate letele sa teritorije koju su zauzele ukrajinske trupe.

Sve teče po ustaljenoj shemi. Događaji u Mariupolju, kao i gađanje autobusa u Volnovahi i drugi tragični događaji na istoku Ukrajine, koriste se tradicionalno od strane Kijeva za podgrevanje histerije, izjavio je predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

- Optužbe na račun ustanika se momenatalno ističu. Iz Kijeva odmah stižu pozivi zapadnim prestonicama da upute finansijsku i vojnu pomoć. Ipak, čim se propagandna tačka odradi, interesovanje za razvoj sižea i istragu naglo pada. Mi pozivamo na brižljivu objektivnu istragu januarskih tragedija u Volnovahi, Donjecku, Mariupolju, kao i tragedija koje su se desile ranije – između ostalog na Majdanu, u Odesi i istom tom Mariupolju.

Čurkin je izrazio žaljenje što su zapadne kolege tokom konflikta zauzete time što što optužuju ustanike za sve moguće i nemoguće zločine. Moskva do sad nije videla sa njihove strane ni jedan pošten pokušaj konstruktivnog razmatranja istinskih uzroka unutarukrajinske krize i pokušaj iznalaženja izlaska iz nastale sitaucije. A ukrajinskoj partiji rata mir u Donbasu nije potreban – zvanični Kijev čak sabotira zasedanja kontakt-grupe u Minsku. Čurkin se obratio s pozivom predsednicima zemalja koje imaju uticaj na ukrajinsko rukovodstvo, posebno Vašingtonu, da prekinu da podstiču ukrajinske jastrebove u svemu. Kijevsku vlast treba naterati da sedne za pregovarački sto.

Konflikt u Ukrajini traje skoro godinu dana. Za vreme kaznene operacije, koju ukrajinske trupe sprovode u Donbasu, poginule su hiljade civila. I u toj situaciji poslednje zasedanje SB UN još jednom je pokazalo: mehanizmi regulisanja sličnih kriza jednostavno su razrušeni, smatra ekspert za pitanja bezbednosti, član Društvene komore Rusije Dmitrij Galočkin.

- Međunarodno pravo sada se nalazi u kriznoj sitauciji – kada je ono prosto degradiralo, nema međunarodnih poluga da se dogovara o nekakvim konfliktima. SAD sprovode agresivnu liniju, imaju satelite koji se takođe pridržavaju politike Amerike. Ciljevi i zadaci su jasni: potreban je rat u centru Evrope. To je rat SAD sa EU, sa evrom, sa evroazijskim kontinentom u celini. To ide na ruku Americi, zato što ona postoje između ostalog valutno utočište – investitori iz Evropi moraju da beže preko okeana. Smatram da ovaj dijalog u SB opet neće ni do čega dovesti.

Mada možda nije sve tako loše, kako deluje ekspertu. Ipak u Kijevu ima i uračunljivih političara. Prema poslednjim podacima, u Donjeck je stigao lider društvene organizacije Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk. On se sastao sa šefovima Donjecke i Luganske narodne republike – Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickim. Prema rečima sekretara za štampu predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj je izrazio „oprezni optimizam“. Kako se saopštava, razgovor u Donjecku je imao karakter preliminarnih konsultacija pred predstojeće pregovore u minskom formatu.

Igor Silecki,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Lucas Jackson    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.