Ukrajina, sukob među demonstrantima

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, sukob među demonstrantima

U Kijevu ubijen policajac. Šestoro povređenih u sukobima dve grupe demonstranata. Putin: Pomoć Ukrajini bez obzira na to ko je na vlasti. Ukrajinski parlament raspravlja o amnestiji uhapšenih u protestima. Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk kaže da se zemlja nalazi na "ivici građanskog rata".

Kijev i dalje balansira na ivici opštih sukoba. Pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen policajac, dok je šest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osoba povređeno u sukobu dve grupa opozicionara. Rusija će pomoći Ukrajini bez obzira ko bude na vlasti, rekao Vladimir Putin.

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je zahtev najvišim vlastima Ukrajine da, u skladu sa međunarodnim standardima o slobodi medija, obustave represiju i zastrašivanje novinara.

Više od 150 novinara pretučeno je proteklih mesec dana u građanskim protestima u Ukrajini, što pokazuje da se u ovoj zemlji ne poštuju ni osnovna novinarska prava i slobode, navodi se u saopštenju.

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara okrenule su zajedničku kampanju "Kriza u Ukrajini" čiji je cilj okončanje zastrašivanja i nasilja nad novinarima koji izveštavaju sa protesta u Kijevu i drugim gradovima ove zemlje.

Demonstranti se ne razilaze sa barikada, ali su prvobitne izveštaje o mirnom jutru u ukrajinskoj prestonici demantovale kasnije vesti o ubistvu policajca i prilično žestokom sudaru dve rivakse grupe opozicionara.

Najmanje šest demonstranata povređeno je u sukobu dve grupe demonstranata u zgradu ministarstva poljoprivrede. Oni su povređeni gumenim mecima, ali policija tvrdi da se nije mešala u ovu kavgu, jer taj deo grada kontroliše opozicija.

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija obezbediti 15 milijardi dolara Ukrajini i smanjiti cenu gasa i ako narednu vladu formira opozicija.

"Ovaj zajam treba da pomogne narodu, a ne vladi Ukrajini. Ljudi su ti koji pate", rekao je Putin.

Ostavka premijera Azarova donekle smirila napetost

"Ostavka premijera je važna. Ali važna je i amnestija uhapšenih demonstranata. Treba da menjamo i vladu i pravila igre", kaže lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko.

Dodaje da je Mikola Azarov trebalo da podnese ostavku još pre dva meseca, kao da bi sada logičan korak bila ostavka Viktora Janukoviča.

Ukrajinski parlament raspravlja o amnestiji uhapšenih u protestima. U slučaju dolaska opozicije na vlast, Rusija neće ukinuti olakšice na uvoz gasa. Uprkos ustupcima vlade i ostavci premijera, opozicija je i noćas bila na barikadama u Kijevu.

Ostavka Azarova "bio je značajan, ali zakasneli korak", rekao je predsednik partije Otadžbina Arsenij Jacenjuk, koji je odbio ponudu Janukoviča da bude premijer.

I bivša premijerka Julija Timošenko, za koju opozicija tvrdi da je u zatvoru zbog političke osvete Janukoviča, rekla je u utorak da je ostavka vlade "prvi stvaran rezultat borbe naroda koji je izašao na ulice", ali i dodala da to nije dovoljno. "Ne zaustavljajte se!", poručila je Timošenko demonstrantima.

Predsednik Viktor Janukovič želi da amnestija uhapšenih tokom demonstracija bude uslovna, da se primeni samo ako demonstranti napuste državne zgrade i odu sa barikada.

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk rekao je u parlamentu da se zemlja nalazi na "ivici građanskog rata" i pozvao poslanike da učine sve kako bi se pronašao izlaz iz krize.

"Ovo je revolucija. Ovo je dramatična situacija i mi moramo delovati s najvećom odgovornošću", dodao je Kravčuk.

Sednici su prisustvovala i druga dva bivša ukrajinska predsednika, Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Savet Ruske Federacije pozvao je na prekid stranog mešanja u poslove suverene države Ukrajine.

U saopštenje o stanju u Ukrajini izražena je "nedoumica i zabrinutost zbog izjava niza zapadnih političara koji se nepromišljeno mešaju u unutrašnje poslove Ukrajine i smišljeno provociraju destabilizaciju stanja u zemlji", prenose RIA Novosti.

Posebnu zabrinutost Savet Federacije je izrazio u vezi "pokušaja opozicije da suprotstavi interese jednog regiona interesima drugog, čime podriva stabilnost ukrajinskog društva".  

U Ukrajini, evropskom komesaru Štefanu Fileu pridružuje se i visoka predstavnica Ketrin Ešton. Istovremeno, Kanada je najavila da će zabraniti ulazak ukrajinskim zvaničnicima koji su povezani sa kršenjem protesta.

I SAD pomno prate događaje u Ukrajini: Američki potpredsednik Džozef Bajden je razgovarao telefonom s Janukovičem, a predsednik Barak Obama podržao demonstrante.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se mora čuti glas antivladinih demonstranata u Ukrajini, kao i da je ponuda Evropske unije o sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom i dalje otvorena, javlja DPA.

Pojedini analitičari pominju mogućnost da novi premijer bude tajkun blizak opoziciji Petro Porošenko.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.