Ukrajina reformiše Službu bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina reformiše Službu bezbednosti

„Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) će biti reformisana iz korena, ona mora da ojača kontraobaveštajne aktivnosti, pri čemu obaveštajna služba ne bi trebalo da obavlja funkcije koje nisu za nju karakteristične“, izjavio je sekretar Saveza na nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Daniljuk u intervjuu za ukrajinsku televiziju „24 kanal“.
„Na dnevnom redu je reforma u oblasti bezbednosti. Bez reforme SBU dalje reforme oblasti bezbednosti nemaju smisla, jer je istorijski SBU ugrađena u veliki broj procesa“, rekao je on. Daniljuk je naglasio da SBU mora da postane jača u kontraobaveštajnoj oblasti. „To jest, borba sa špijunskom delatnošću u Ukrajini je ključna funkcija koju oni treba da obavljaju. Druge funkcije koje nisu za nju karakteristične, poput ekonomije i borbe sa korupcijom, su veštačke privremene funkcije i treba ih ukloniti“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti. On je saopštio da slično mišljenje deli i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, a osim toga, to odgovara međunarodnim obavezama ove zemlje. „Treba usvojiti niz zakona; formirao sam grupu koja radi na tome i krećemo se veoma brzo“, dodao je on. Zamenik šefa kancelarije predsednika Ruslan Rjabošapka saopštio je ranije da postoji potreba da se usvoji novi zakon o Službi bezbednosti Ukrajine. Prema njegovim rečima, potrebno je takođe uvesti kontrolu obaveštajne službe u Vrhovnoj radi. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.