Ukrajina odobrila posebni status proruskom Donbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina odobrila posebni status proruskom Donbasu

Delegacija Ukrajine potpisala je na sednici Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), potpisala je takozvanu "Štajnmajerovu formulu", kojom se reguliše mehanizam za odobrenje posebnog statusa proruskog regiona Donbasa. 

Potpisivanje Štajnmajerove formule je važan korak ka regulisanju konflikta u Ukrajini, mada ostaje nekoliko otvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanja, rekao je nakon potpisivanja član ruskog predsedničkog Saveta za međuetničke odnose Bogdan Bezpalko.

"Ostaje otvoreno da li će sporazumi iz Minska biti sprovedeni u stvarnosti ili je dovoljan niz više sporazuma, zatim način uspostavljanja kontrole nad granicom istočne zone Ukrajine, da li to znači stvarnu samoupravu odvojenih područja u regionima Donjecka i Luganska. Ova i mnoga druga pitanja tek treba da budu rešena", rekao je Bezpalko agenciji TASS.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prethodno je potvrdio da je Ukrajina uskladila Štajnmajerovu formuliu sa drugim učesnicima pregovora o rešenju situacije u Donbasu, kao i da će ona sada biti dodata u novi zakon o specijalnom statusu tog regiona.

"Štajnmajerova formula mora da se implementira u novi zakon o specijalnom statusu. A zakon najpre treba da bude usvojen u parlamentu pre kraja godine", rekao je on.

Štajnmajerova formula, koju je predstavio tada ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, predviđa da se Donbasu dodeli specijalan status, a u skladu sa sporazumom iz Minska.

Dokument naročito predviđa da će poseban zakon o lokalnoj samoupravi Ukrajine stupiti na snagu u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska na dan lokalnih izbora, koji će postati trajni nakon što Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) objavi konačne rezultate.

Protesti u Ukrajini

Širom Ukrajine održavaju se protesti zbog "Štajnmajerove formule" koja predviđa da se proruskom Donbasu dodeli specijalni status.

Ukrajinska novinska agencija izveštava da se protesti održavaju u Kijevu, Lavovu, Harkovu, Zaporožju i Mariupolu, kao i da na njima učestvuje po nekoliko hiljada demonstranata, prenosi Tass.

Učesnici protesta zahtevaju od ministra spoljnih poslova Vadima Pristaika i ukrajinskog izaslanika pri Kontakt grupi Leonida Kučme da se povuku iz sporazuma i najavljuju da će protiv njih biti pokrenute krivične istrage ukoliko dokument potpišu pod ruskim uslovima.

Protesti su počeli u noći između utorka i srede, a organizovali su ih članovi stranaka bivših premijera Julije Timošenko i Pjotra Porošenka.

Dokument koji su predstavnici Ukrajine i članovi Kontakt grupe za rešavanje situacije u Donbasu potpisali u utorak trebalo bi da odobri ukrajinski parlament.

Peskov: Potpisivanje pozitivan korak

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj odobrava potez Kijeva da potpiše mirovni plan sa proruskim snagama na istoku Ukrajine, koji je prethodno odbio, ocenjujući ga kao pozitivan korak.

On je dodao da s tim u vezi očekuje da se uskoro utvrdi datum za pregovore Normandijske četvorke, između Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, prenosi Tass.

"Štajnmajerova formula potpisana je juče, a sada će sve zainteresovane strane i njihovi predstavnici raditi na izgledima za održavanje takvog samita. Nadamo se da će stvari biti jasnije u bliskoj budućnosti", rekao je Peskov.

On je dodao da je potpisivanje tog dokumenta važan korak ka implementaciji prethodnih sporazuma.

"Nadamo se da ćemo nastaviti da se krećemo ka implementaciji sporazuma iz Minska, jer je to jedini način da se reše sukobi na jugoistoku Ukrajine", rekao je Peskov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.