Ukrajina - iz minuta u minut - 27.06

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2014, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 27.06

28.06.2014. -

 21:50   Obraćanje komandira paravojne kijevske formacije



21:30
   Artiljerijski napad na Slavjansk - U okolini Slavjanska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na istoku Ukrajine, u toku su bobne između narodne i ukrajinske armije, a sam grad je bio objekat nekoliko artiljerijskih napada, saopšteno je iz Narodne vojske.

Tako je ukrajinska armija uspela da povrati svoj kontrolni punkt kod sela Mirnoje, severozapadno od Slavjanska, koji je narodna vojska nedavno zauzela.

„Kontrolni punkt je najpre napadnut intenzivnom vatrom iz haubica, a jedan pripadnik Narodne vojske je ranjen. Zatim su ukrajinske snage krenule u napad sa 4 tenka, 8 oklopnih vozila i pešadijom. Bili smo prinuđeni da napustimo kontrolni punkt, jer je na njemu vrlo teško organizovati odbranu“, saopštio je predstavnik Narodne vojske.



21:05
   Pregled vesti za 27.06. u Novorusiji

20:50
   EU dala tri dana za početak rešavanja krize u Ukrajini - Lideri zemalja članica Evropske Unije su izašli sa zajedničkim saopštenjem povodom situacije u Ukrajini. Saopštenje je usvojeno danas na sednici Saveta Evropske unije u Briselu. Tekst deklaracije je objavljen na sajtu Saveta EU.

Između ostalog, Savet EU očekuje da do ponedeljka 30. juna počnu pregovori između sukobljenih strana u ukrajinskom konfliktu povodom realizacije mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.

Rusija se u saopštenju pominje dva puta. U prvom slučaju je rečeno da je Savet „primio na znanje“ podršku, koju je predsednik Vladimir Putin pružio mirovnom planu za rešavanje situacije u Ukrajini. U drugom slučaju Savet EU ukazuje na vezu zvanične Moskve sa narodnom vojskom jugoistoka Ukrajine i poziva Rusiju da iskoristi svoj uticaj radi deeskalacije krize u zemlji.



17:50
   Donjeck: Počela druga runda konsultacija između Kijeva i Donbasa - U ukrajinskom gradu Donjecku je u petak počela druga runda konsultacija o mirovnom rešavanju krize između Kijeva i Donbasa, saopštio je izvor sa pregovora.

„U konsultacijama učestvuju predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i kontaktna grupa iz Kijeva“, rekao je izvor. Takođe, prema njegovim rečima, su prisutni i predstavnici OEBS i ruske ambasade u Ukrajini.

Prve konsultacije o realizaciji mirovnog plana za rešavanje konflikta na istoku zemlje su održane u ponedeljak u Donjecku. Narodna armija je posle pregovora izjavila da je spremna na prekid vatre.



17:30
   Lugansk: Ojačati pozicije pred borbu

17:10
   Učesnici samita EU nisu doneli odluku o sankcijama protiv RF - Učesnici samita EU nisu u petak doneli odluku o ekonomskim sankcijama protiv Rusije. U završnoj izjavi Evropskog saveta o Ukrajini se kaže da novi koraci protiv Rusije mogu biti preduzeti kasnije, „ako to pokaže situacija u Ukrajini“. U dokumentu se, takođe, govori o tome da su se članovi Evropskog saveta dogovorili da se mogu okupiti i na vanrednu sednicu u bilo kom momentu, ako bude potrebno da se usvoje nove sankcije. Predsednik Litvanije Dalia Gribauskajte je danas izjavila da uvođenje novih sankcija protiv Rusije može biti na dnevnom redu u julu i da je paket sankcija prilično obiman.



16:00
   Komandant luganske Narodne milivije: "Na strani neprijatelja je vrag kojeg treba uništiti"

15:05
   Porošenko predlaže da se u Ustav Ukrajine unese „parlamentarna opozicija“ - Petar Porošenko predlaže da se u novi Ustav zemlje unese izraz „parlamentarna opozicija“ i ukine imperativni mandat (ograničenje delovanje izabranih zvaničnika bilo kakvim uslovima, zbog čije povrede oni mogu biti opozvani).

Ranije je specijalna komisija Vrhovne rade razradila i predala u Venecijansku komisiju Saveta Evrope nekoliko varijanti promena Ustava Ukrajine.

U skladu sa postojećom varijantom Ustava, sada dejstvuje imperativni mandat, koji poslanike obavezuje da ulaze u sastav poslaničkih frakcija političkih snaga koje su ih izabrale.

14:50
   Punkt kod Krasnog Limana posle borbi

14:35
   Porošenko produžio prekid vatre za tri dana - Petar Porošenko je odlučio da produži režim prekida vatre na istoku zemlje za 72 sata, saopštio je u petak novinarima izvor u evropskim diplomatskim krugovima.

Rok primirja u Ukrajini, o kom su se ranije dogovorile ukrajinske vlasti sa vlastima Donjecke i Luganske narodne republike, ističe 27. juna uveče.

Porošenko se danas u Briselu susreo sa kancalerom Nemačke Angelom Merkel i francuskim liderom Fransoa Olandom. Lideri tri zemlje su diskutovali na temu realizacije mirovnog plana Porošenka za rešavanje situacije u Ukrajini. Strane su se na kraju dogovorile da pozicija EU u odnosu na rušenje primirja u Ukrajini treba da bude odlučnija.



14:20
   Krasni Liman: Kijevske snage na punktu Narodne vojske

14:05
   Narodna vojska: Kijev hoće da koristi vakumske bombe - Ukrajinska armija vrši preuređenje opreme aviona kako bi mogla da koristi vakumske bombe NATO proizvodnje, a koje imaju veliko uništavajuće dejstvo, saopštio je pres-sekretar ministarstva odbrane samoproglašene Luganske narodne republike (LNR).

Predstavnik informacionog centra Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) je demantovao te izjave i rekao da NATO standardi nisu kompatibilni sa naoružanjem ukrajinske armije.

Vakumske bombe su bombe koje prskaju zapaljive supstance, a onda podrivaju dobijeni gasni oblak. Ovakva municija velikog kalibra se po snazi može uporediti sa nuklearnom, ali ona ne ubija zračenjem.



13:50
   Putin: Pokušaji da se nametne izbor između EU i RF su podelili Ukrajinu - Protivustavni državni udar u Ukrajini i pokušaji da joj se nametne veštački izbor između Evrope i Rusije su gurnuli ukrajinsko društvo u procep i bolni sukob, izjavio je danas predsednik RF Vladimir Putin.

On je rekao da su žrtve ukrajinskog sukoba prvenstveno civili. „Na jugoistoku zemlje se lije krv, u toku je realna humanitarna katastrofa, desetine hiljada izbeglica su primorane da traže utočište u Rusiji. Ginu i prate se novinari, napadaju se diplomate“, istakao je Putin.

„Ukrajinci moraju da se vrate na put mira, dijaloga i sloge. Najvažnije je da se obezbedi dugoročni prekid vatre, koji je neophodan za pregovore između Kijeva i predstavnika jugoistočnih regiona“, rekao je predsednik i dodao da se Rusija iskreno trudi da pomogne takvom mirovnom procesu.



11:45
   Polaganje zakletve poslanika Parlamenta Donjecke Narodne Republike

11:25
   Noćne borbe u Donjecku

11:05
   Noćne borbe u Donjecku

10:45
   Intervju sa rukovodiocem pres centra Luganske Narodne Republike

10:20
   Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale sporazum sa EU - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je potpisao ekonomski deo sporazuma o asocijaciji sa Evropskom unijom na samitu u Briselu.

Danas su dokument potpisali Porošenko, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Ukrajina odavno stremi ka EU i ranije je potpisan politički deo sporazuma o asocijaciji.

Evropska unija je potpisala sporazum o asocijaciji i zoni slobodne trgovine sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem i premijerom Moldavije Jurijem Lanke.

10:00
   Kijev protiv Donbasa: Tribunal razmatra - Fosforne bombe i mlaznu aritljeriju primenile su kijevske vlasti protiv ustanika Donbasa. Za Porošenka i kompaniju to je dovoljno da se nađe na optuženičkoj klupi u Hagu. Ali za sada Evropa ćuti.

To da je Kijev primenio mlazne uređaje za rafalsku paljbu i fosforne bombe koje UN svrstavaju u oružje za masovno uništenje protiv stanovnika i ustanika Donjecke narodne republike dobilo je mnoštvo potvrda. O tome svedoče i izjave očevidaca koji su izašli iz zone konflikta, i mnogobrojni video snimci sa lica mesta. Radi čega je kijevskim vlastima bilo potrebno da iskoriste municiju za koju im preti međunarodni vojni tribunal? Kako smatra zamenik direktora Centra za ukrajinistiku i belorusistiku Moskovskog državnog univerzitet Lomonosov Bogdan Bespaljko, ove i mnoge druge epizode su pokušaj ukrajinskog rukovodstva da provocira Rusiju na vojnu intervenciju:

- Fosforne bombe, teška artiljerija, primena uređaja Grad i minobacača Tulipan protiv sopstvenog stanovništva, sve to je pokušaj da se provocira Rusija na mešanje primenom oružane sile. U datoj situaciji, kako priliv izbeglica, tako i preterana surovost prema stanovnicima Donbasa pokušaj su da se izazove vojna uzvratna reakcija RF. To je bilo nedovoljno i na teritoriju Rusije su počela da upadaju borbena vozila ukrajinske armije, nad ruskom teritorijom nadletaju prilikom napada ukrajinski avioni, prema nekim podacima bilo je gađano jedno naselje RF ukrajinskom oklopnom tehnikom. Čitajte više



09:25
   Ukrajina: Saradnici OEBS oslobođeni - Četiri saradnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), koji su skoro pre mesec dana uhapšeni kod Donjecka (istok Ukrajine), su oslobođeni, saopštila je pres-služba samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) .

Premijer DNR Aleksandar Borodaj je saopštio da su posmatrači oslobođeni bez ikakvih uslova. On je, takođe, izjavio da će i ostala 4 posmatrača u skorije vreme biti puštana na slobodu.

Veza sa prvom grupom 4 posmatrača OEBS je prekinuta 26. maja uveče, istočno od Donjecka. Sa drugom grupom, u kojoj su bila 4 strana saradnika i 1 Ukrajinac, veza je prekinuta posle 3 dana kod Luganska.

08:55
   Medvedčuk: Kijev mora da vodi pregovore sa onima koji kontrolišu istok - Kako bi dijalog za regulisanje krize na istoku Ukrajine stvarno bio efikasan Kijev mora da pregovara ''sa onima koji relno kontrolišu situaciju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i pružaju oružani otpor''. Takav stav je obrazložio lider društvene organizacije ''Ukrajinski izbor'', Viktor Medvedčuk.

''Kijev, koji je za pregovarački sto pozvao samo predstavnike vlasti i političku elitu, treba da se zapita samo jedno: mogu li oni da obezbede ispunjavanje potpisanih memoranduma? Ukoliko ne mogu – mirovni plan će biti još jedna neuspela inicijativa centra'', - naveo je on.



08:35
   Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: NATO pojačava vojni potencijal Ukrajine - NATO je pokrenuo pojačavanje vojnog potencijala Ukrajine koje se koristi protiv civila na jugoistoku zemlje. Ovo je objavilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije komentarišući zasedanje ministara inostranih poslova Alijanse koje je završeno dan ranije.

Ministarstvo je izrazilo žaljenje jer NATO ''ne smatra da je u ključnom momentu potrebno pozvati kijevske vlasti da prekinu sa ultimativnim pristupom u pronalaženju najbržeg načina za prekid nasilja''.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe navelo da NATO ignoriše aktivne napore Moskve za zajedničko političko regulisanje ukrajinske krize i vrši vojno-političku tenziju u blizini granice sa Rusijom u odsustvu pretnji.



08:15
   Narodna milicija: Pregovori sa Kijevom će početi tek nakon povlačenja vojske - Pregovori sa Kijevom su nemogući sve dok sa tritorije Donjecke i Luganske oblasti ne bude u potpunosti povučena vojska. Trenutno se govori samo o konsultacijama. Ovakvu izjavu je dao poslanik parlamenta Saveza narodnih republika, Oleg Carev.

U ponedeljak su u Donjecku održane prve konsultacije u vezi realizacije mirovnog plana predsednika Ukrajine, Ptera Porošenka za regulisanje sukoba na istoku zemlje. Nakon konsultacija predstavnici narodne milicije su izjavili da su spremni na primirje.

Druga runda, kako se očekuje, održaće se u Donjecku u petak.



08:05   Situacija u Slavjansku - pregled

08:00
   U Donjecku narodna milicija uzela pod kontrolu vojnu jedinicu - Narodna milicija Donjecke Narodne Republike preuzela je kontrolu nad delom vojne jedinice MUP-a Ukrajine koja se nalazi u centru Donjecka.

''Vojska je ujutru primila naredbu od Ministarstva odbrane Ukrajine da počne sa aktivnim akcijama protiv predstavnika DNR'', - saopštila je pres služba narodne milicije.

Na pregovorima sa vojnicima pristigli su borci bataljona ''Istok'', došlo je do pucnjave. Prema nezvaničnim podacima žrtava i povređenih nema.



07:45
   Merkelova: EU će odlučiti da li će uvoditi sankcije Rusiji nakon izveštaja Porošenka - Predsednik Ukrajine, Petar Porošenko ispričaće učesnicima Samita EU o situaciji u Ukrajini. Nije isključeno da će se razgovarati o daljim sankcijama Rusiji, izjavila je kancelarka Nemačke, Angela Merkel u Kortrijku, u Finskoj.

Prema rečima kancelarke, u četvrtak će lideri zemalja EU razgovarati na samitu o dnevnom redu za narednih 5 godina.

Na samitu će, kako se očekuje, biti potpisani sporazumi o asocijaciji i slobodnoj trgovini sa Gruzijom i Moldavijom, a takođe i ekonomski deo sporazuma sa Ukrajinom.



07:30
   Rusija neće učestvovati u radu PSSE sve do ukidanja sankcija - Rusija neće učestvovati u radu PSSE do kraja 2014. godine - do ukidanja sankcija. Ovo je izjavio predsednik Komiteta Državne dume (Donjeg doma parlamenta) za međunarodna pitanja, Aleksej Puškov.

Pored toga, Puškov je isključio mogućnost izlaska Rusije iz Saveta Evrope. ''Kao prvo jer je Rusija u toj organizaciji još od 1996. godine i mi smo tamo i po veličini doprinosa i po zastupljenosti (imamo jednu od najvećih delegacija) jedna od pet vodećih zemalja'', - objasnio je on. Prema mišljenju Puškova, samostalno ustupiti mogućnost uticanja na razvoj Evrope bilo bi pogrešno.

07:20   Pregled vesti za 26.06.


 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 27.06[2014-06-28 08:49:25]

 21:50  Obraćanje komandira paravojne kijevske formacije 21:30  Artiljerijski napad na Slavjansk - U okolini Slavjanska, na istoku Ukrajine, u toku su...

Uralski toranj u Pizi[2014-06-27 17:59:27]

Ime arhitekte istorija nije sačuvala

Zamislite da ste Frojd[2014-06-27 17:39:33]

Instalacije danas izgleda nikoga ne čude. Ipak postoji mesto gde one deluju na čoveka kao otkrovenje....

Rusija gradi razarač nove generacije[2014-06-27 16:58:46]

„Mi smo već počeli sa radom i projektovanjem skice ruskog razarača nove generacije, koji je namenjen...

Generalni sekretar UN osudio spoljnu vojnu pomoć Siriji[2014-06-27 16:57:46]

„Strane države se ponašaju neodgovorno pružajući i dalje vojnu podršku sukobljenim stranama u sirijskom konfliktu, koje...

Vlast će zaštititi Rusiju od posledica ukrajinske evrointegracije[2014-06-27 16:56:15]

Ukrajina, Gruzija i Moldavija su potpisale sporazum o asocijaciji sa EU i to je suvereno pravo...

Porošenko predlaže da se u Ustav Ukrajine unese „parlamentarna opozicija“[2014-06-27 16:53:24]

Petar Porošenko predlaže da se u novi Ustav zemlje unese izraz „parlamentarna opozicija“ i ukine imperativni...

Otkuda na Balkanu poplave, tornada, crni skakavci, buđenje vulkana...?[2014-06-27 15:24:55]

U poslednje vreme u Srbiji se desilo toliko mnogo nezapamćenih prirodnih katastrofa, da se opravdano postavlja...

Da li je postojao Štirlic?[2014-06-27 15:22:50]

Da li je postojao Štirlic?... Maksim Maksimovič Isajev, ali i Vsevolod Vladimirovič Vladimirov. Jeste, postojao je!...

U Rusiji počela dostava pica vazdušnim putem[2014-06-27 15:13:00]

U glavnom gradu Republike Komi – Siktivkaru jedna od picerija je odlučila da pređe na novi...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.