Ukrajina - iz minuta u minut - 20.06

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 20.06

21.06.2014. -





17:20  
Ombudsman: Ukrajinske vlasti nisu otvorile humanitarne koridore - Izbeglice iz Ukrajine su morale da beže iz zemlje obilaznim putevima jer ukrajinske vlasti nisu ispunile svoje obećanje o otvaranju humanitarnih koridora. Ovo je izjavio komesar za dečja prava Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Pavel Astahov.

Prema njegovim rečima, jutros je u Rostovsku oblast stiglo još 14 hiljada izbeglica, ukupno ih je sada više od 100 hiljada. Ombudsman smatra da ne postojanje humanitarnih koridora u Ukrajini ne dozvoljava da se ljudima pošalje pomoć, pre svega lekovi.

Od juna je, zbog pogoršanja situacije na jugoistoku Ukrajine, znatno povećan broj izbeglica koje su došle u Rusiju. U danu, u graničnu Rostovsku oblast, stiže više od 10 hiljada građana Ukrajine.



16:50  
Ruski ministar spoljnih poslova razgovarao sa ukrajinskim ministrom - Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je telefonskim putem razgovarao sa ukrajinskim ministrom, Pavelom Klimkinim. Ovo je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je izrazio nadu u to da će Klimkin, na svom novom radnom mestu, doprineti konstruktivnoj saradnji Ministarstva spoljnih poslova obe zemlje. Pored toga, on je ponovo naglasio važnost hitnog smirivanja sukoba, obezbeđenja bezbednosti svih građana Ukrajine i početak širokog nacionalnog dijaloga.

Bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine, Andrej Dešica krivac je za diplomatski skandal, dopustivši sebi prostačke izjave protiv predsednika Rusije, Vladimira Putina. Nakon toga, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov izjavio je da je Dešica prešao sve granice pristojnosti i da sa njim nema više o čemu da se razgovara.



16:00  
Lugansk: Borbena tehnika i tenkovi Samoodbrane prolaze kroz Lugansk

14:25  
Ruski helikopteri iz pravca Rostova na Donu idu prema ukrajinskoj granici

14:05  
Kretanje oklopnih snaga pod kontrolom Kijeva

13:55  
Predsednik Češke ne vidi nikakve razloge za uvođenje sankcija Rusiji - Za uvođenje sankcija Rusiji i njenu izolaciju nema nikakvih razloga, izjavio je predsednik Češke, Miloš Zeman u ekskluzivnom intervjuu za Itar Tas. Prema rečima češkog predsednika, postoje šanse da se poveća nivo saradnje između Rusije i EU i ne govori o sankcijama ni o izolaciji, jer izolacija, ni u jednom slučaju, ne bi dovela do uspeha već samo do ne razumevanja i nepoverenja.

13:40  
Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Ukrajini - Predsednik, Vladimir Putin je održao sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti u kojem se razgovaralo o situaciji na jugoistoku Ukrajine, saopštio je pres sekretar predsednika Dimitrij Peskov.

13:20  
Ukrajinska vojska saopštila o navodnoj smrti 300 pripadnika Narodne milicije za jedan dan - Ukrajinska vojska, koja obavlja antiterorističku operaciju u Luganskoj oblasti, usmrtila je 300 pripadnika Narodne milicije tokom proteklog dana, saopštio je predstavnik antiterorističke operacije (ATO), Vladislav Seleznev. O ovoj informaciji nema nikakvih potvrda.

Prema njegovim rečima, sukobi pripadnika narodne milicije i vojske se nastavljaju u naseljima Jampolj i Zakotnoe. Dan ranije su pripadnici narodne milicije granatirali blokade ATO u okolini Slavjanska i Krematorska, aerodrom i naseljena područja Krematorska.

Sa druge strane pripadnici Samoodbrane su juče desetkovali elitni bataljon "Ajdar"

13:00  
Oproštaj od poginulih ruskih novinara BGTRK

12:40  
Lugansk: kolona tenkova, kamiona i transportera Samoodbrane

12:20  
Ukrajina: sklonost ka nasilju ili kako obuzdati radikale - Vašington podržava „mirovni plan“ ukrajinskog predsednika. Potpredsednik SAD Džo Bajden lično je to izjavio tokom telefonskog razgovora sa Petrom Porošenkom. Ipak, izjave o prekidu „kaznene operacije“ na jugoistoku Ukrajine ostaju tek prazne reči. Sada su vojne snage već rešene da pucaju na delove grada gde žive civili i gde su hramovi. Nedavno je spisku za odstrel dodata i kategorija „ruski novinari“. Šta zapravo želi da dobije kijevska vlast?

Oko 19 hiljada stanovnika Luganske i Donjecke oblasti iz Ukrajine, našli su utočište u Rusiji. Ljudi beže iz rodnih gradova, koje danas gađa ukrajinska avijacija i teška artiljerija. Izjave kijevskih vlasti da armija „štiti mirne građane, civile, žene i decu od terorista“ zvuči danas posebno cinično: vojnici Nacionalne garde ne štede nikoga- ni žene, ni decu ni sveštenike. Čitajte više

12:00  
"Mađarsko Zakarpatje" - java ili san - Aktivnosti Budimpešte u pravcu Ukrajine postaju sve vidljivije. Mađarska je zainteresovana za Zakarpatje. Na teritoriji Ukrajine živi oko 150.000 "ponesenim političkim vetrom" Mađara. Na njih je usmerena takva pažnja, kao da oni predstavljaju najvažniji deo nacije.

Zakarpatje, kao deo Mađarske - san je iz kojeg Budimpešta ne želi da se probudi. Kako je nedavno izjavio premijer Mađarske Viktor Orban: "Dok Ukrajina ne da svojim manjinama, uključujući Mađare, ono što im pripada neće biti stabilnosti i demokratije." Možda je to prikrivena sugestija Petru Porošenku da Ukrajini ostavi polurazrušeni Kijev, a da preostalu teritoriju preda sadašnjim zemalja EU? Možda na taj način mađarski premijer želi da poboljša svoju poziciju u zemlji, nekom vrstom piara.

Šta god da je, Mađarska se trudi... Toliko se trudi da čak šalje u Brisel rezidenta Zakarpatja kao predstavnika Mađarske u Evropskom parlamentu.Čitajte više

11:45  
Avakov uverava da je Nacionalna garda zarobila ruski BTR - Predsednik Rusije, Vladimir Putin je telefonskim putem razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, saopštio je novinarima pres sekretar ruskog predsednika, Dimitrij Peskov. Prema njegovim rečima, ''Putin je naglasio važnost prekida vatre u zonama sukoba na jugoistoku Ukrajine u cilju postizanja mirnog regulisanja sukoba''.

''Predsednik Ukrajine je istakao ključne pozicije i raspored realizacije mirovnog plana situacije na istoku zemlje. Porošenko je naglasio da je neophodno da se oslobode taoci i uspostavi efikasan režim kontrole na ukrajinsko-ruskoj granici'', - navodi se u saopštenju pres službe predsednika Ukrajine.



11:30  
Avakov uverava da je Nacionalna garda zarobila ruski BTR - Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Arsen Avakov tvrdi da su jedninice Nacionalne garde Ukrajine zarobile BTR-80 u oblasti Marinovke, u noći između četvrtka i petka.

''Noćas su, prilikom pokušaja upada sa strane Rusije na teritoriju Ukrajine grupe terorista, u oblasti Marinovki, jedinice Nacionalne garde Ukrajine zarobile BTR-80. Teroristi su delimično ubijeni, delimično pritvoreni'', - napisao je Avakov na svojoj Facebook stranici.

Zvanična Moskva za sada nije prokomentarisala ovo saopštenje ministra. Ranije je Rusija negirala postojanje svoje vojske i tehnike na teritoriji Ukrajine.

foto sa njegove fejsbuk stranice



10:55  
Noćne borbe u Artemovsku

10:45  
Peskov: Rusija će simetrično odgovoriti na sankcije Australije - Pres sekretar ruskog predsednika, Dimitrij Peskov najavio je uvođenje sankcija Australiji.

U četvrtak je australijsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo da su na snagu stupile finansijske sankcije i ograničenja protiv 50 osoba i 11 kompanija ''koje su ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine''.

10:30  
Aktivisti za ljudska prava će pratiti situaciju na istoku Ukrajine - Aktivisti organizacije Amnesty International i Human rights watch će pratiti situaciju na istoku Ukrajine, saopštila je predstavnica predsednika Rusije za ljudska prava Ela Pamfilova.

Prema njenim rečima, sada su „humanitarne organizacije su vrlo inertne“. Ona je dodala da je kontaktirala sa UN po pitanju ukrajinskih izbeglica u Rusiji. Predstavnici organizacije su obećali da će posetiti Rostovsku oblast i upoznati se sa situacijom.

Ranije je saopšteno da se u pograničnim ruskim regionima nalazi oko 400 hiljada izbeglica.

10:15  
Kijevske snage koriste avijaciju i teška oklopna vozila kod Donjecka - Kod Krasnog Limana, na severu Donjecke oblasti, i dalje traju intenzivne borbe između pripadnika Narodne vojske i kijevskih snaga. Kijevske snage koriste avijaciju i teška oklopna vozila, prenose RIA Novosti.

Prema podacima RIA Novosti, ukrajinska armija koristi lovačku avijaciju u helikoptere, oko 20 tenkova i 50 jedinica drugih oklopnih borbenih sredstava, kao i artiljeriju. Narodna vojska Donjecke narodne republike je saopštila da ima gubitke .

Skoro dve nedelje posle inauguracije Petra Porošenka, borbena dejstva iz Donjecke narodne republike su se raširila na čitav region. Ranije je rečeno da će u petak biti objavljen njegov plan za rešavanje situacije na istoku zemlje.

10:05  
Putin i Porošenko razgovarali o mirnom rešenju krize u Ukrajini

09:55  
Mađarska pristala na povećanje količine reversa gasa u Ukrajinu - Mađarska je pristala na povećanje količine reversa gasa u Ukrajinu, saopštila je pres-služba ministarstva energetike Ukrajine posle susreta ministra Jurija Prodana i direktora Naftogasa Andreja Koboljeva sa ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Tiborom Navračičem i ministrom nacionalnog razvoja Miklošem Šestakom.

U skladu sa postojećim dogovorima, Ukrajina ove godine iz EU putem reversa može dobiti samo 6,5 milijardi kubnih metara gasa. Veće količine će biti moguće, ako Kijev uspe da uspostavi veći revers preko Slovačke. Koboljev je ranije saopštio da Ukrajina planira da ozbiljno poveća reversne isporuke gasa iz Evrope sa postojećih 16 milijardi kubnih metara gasa dnevno (oko 6 milijardi kubnih metara gasa godišnje).



09:45  
Kijevske snage granatirale Hram Svetog vaskrsenja u Slavjansku 

09:30  
MSP RF: Nemoguće je osigurati bezbednost misije OEBS u Ukrajini - Nemoguće je osigurati bezbednost posmatrača koji rade na jugoistoku Ukrajine, zbog dejstava ukrajinske armije, saopštio je zvanični predstavnik MSP RF Aleksandar Lukaševič. Prema njegovim rečima, RF je spremna da pomogne u oslobađanju saradnika misije.

Dve grupe posmatrača OEBS su uhapšene na jugoistoku Ukrajine krajem maja. Tek u četvrtak je s njima uspostavljen kontakt.

Lukaševič je dodao da specijalna misija OEBS u Ukrajini nije u potpunosti objektivna u svojim izveštajima. „Iz vidokruga posmatrača nestaju činjenice da ukrajinska armija koristi ratnu avijaciju, teško naoružanje, municiju koja je zabranjena protiv civilnog stanovništva“, rekao je on.



09:20  
EU poziva Kijev da povede istragu o smrti ruskih novinara - Evropska unija poziva ukrajinske vlasti da povedu istragu povodom smrti ruskih novinara na istoku Ukrajine, stoji u kominikeu evropskog komesara za spoljne poslove Ketrin Ešton.

U dokumentu stoji da je spoljnopolitička služba EU zabrinuta zbog „nastavka nasilja u Ukrajini“, kao i „posledicama te eskalacije nasilja na slobodu medija i slobodu govora“. „Nedavna smrt ruskih novinara je jedan od primera pogoršanja situacije“, stoji u izjavi.

Novinar „Vesti“ Igor Korneljuk i tonski tehničar Anton Vološin su ubijeni 17. juna kod Luganska u minobacačkom napadu.



09:00  
Naftogas: Gasprom raskida dogovor o balansiranju tranzita gasa u Evropu - „Naftogas Ukrajina“ je izjavio da Gasprom želi da raskine ugovor o balansiranju tranzita u Evropu. Ugovor prestaje da važi 23. juna. U skladu s uslovima ugovora o balansiranju gasa, u slučaju da je neophodnost u isporukama gasa u Evropu značajno prelazila prijavu Gasproma, onda je ukrajinska strana kompenzovala neophodne količine za račun sopstvenih rezervoara. Posle toga je ruska strana plaćala tu uslugu.

Tranzit fizičkih količina gasa po teritoriji Ukrajine traje oko 36 sati. Prema mišljenju ukrajinske strane, odluka o raskidu ugovora povećava rizik da Gasprom ne ispuni svoje obaveze prema evropskim kupcima.



09:00  Slavjansk - dečak Arsenij (4) koji je noćas preminuo - doktori su se borili četiri časa za njegov život



08:45  
Generalni sekretar NATO: Hiljade ruskih vojnika na ukrajinskoj granici - Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen je izjavio da je na istočnoj granici Ukrajine primećeno nekoliko hiljada ruskih vojnika. Istovremeno, on je rekao da ne može suditi o nameni tih snaga.

Nešto ranije je Državna granična služba Ukrajine izjavila da u pogranične regione Rusije pristižu jedinice ruske armije.

Predsednik RF Vladimir Putin je 19. maja dao komandu da se armija, koja je učestvovala u vojnoj vežbi u oblastima na granici sa Ukrajinom, vrati na mesto stalne dislokacije. Šef ruske države je rekao da „kada je lepo vreme zapadni partneri to vide iz kosmosa“. Kasnije je i NATO potvrdio povlačenje vojske.



08:30  
Jacenjuk: Formiranje operatora ukrajinskog GTS će zaustaviti Južni tok - Formiranje jedinstvenog operatora ukrajinskog gasno-transportnog sistema, sa učešćem investitora iz SAD i EU, će omogućiti da se sva količina, koja je planirana za Južni tok, isporuči u EU preko Ukrajine, jer su za to zainteresovane zemlje EU, izjavio je Arsenij Jacenjuk.

„To nam daje mogućnost da imamo nove uslove transporta ruskog prirodnog gasa. To daje mogućnost da se zaustavi izgradnja Južnog toka i da se sva količina, koja je planirana za Južni tok, isporučuje preko Ukrajine, jer su za to prvenstveno zainteresovane zemlje EU“, rekao je on u Vrhovnoj radi.

Premijer je uneo u parlament nacrt zakona koji vladi dozvoljava da formira operatora gasno-transportnog sistema zemlje, u kom strani investitori iz SAD i EU mogu dobiti do 49% akcija. Dokument predviđa da operator dobije pravo na upravljanje i/ili koncesiju ili zakup magistralnih gasovoda i podzemnih skladišta gasa.

„Mi moramo da donesemo odluku o modernizaciji zajedničke eksploatacije gasno-transportnog sistema. Vlada predlaže da se usvoji nekoliko odluka, koje će omogućiti novi model funkcionisanja energetskog tržišta“, rekao je Jacenjuk.



08:15  
Porošenko obećao da će potpisati Sporazum o asocijaciji sa EU 27. juna - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da će 27. juna potpisati ekonomski deo Sporazuma o asocijaciji sa EU, saopštile su RIA Novosti.

Odmah posle stupanja na dužnost predsednika, Porošenko je izjavio da se nada članstvu u EU, a na Sporazum o asocijaciji gleda kao na perspektivu ulaska u EU. Osim toga, one je ukazao na neophodnost da se od 01. janura 2015. godine uvede bezvizni režim za ukrajinske građane sa zemljama članicama Evropske unije. Međutim, predsednik Estonije Tomas Ilves je odmah nakon toga izjavio da je malo verovatno članstvo Ukrajine u EU u skoroj budućnosti.

08:05  Uništavanje kijevskog elitnog bataljona "Ajdar"

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 20.06[2014-06-21 08:53:26]

17:20  Ombudsman: Ukrajinske vlasti nisu otvorile humanitarne koridore - Izbeglice iz Ukrajine su morale da beže iz zemlje...

Činjenice koje govore kako srpski političari uvaljuju Republiku Srpsku u NATO[2014-06-20 16:42:07]

Stalne aktivnosti

Moskovski međunarodni filmski festival otvoriće film o hokejašu Fetisovu[2014-06-20 13:52:05]

MMFF otvoriće rusko-američki dokumentarni film „Crvena armija“ režisera Gejba Poljskog. Osnovu sižea čini priča o čuvenom...

Predsednik Češke ne vidi nikakve razloge za uvođenje sankcija Rusiji[2014-06-20 13:50:20]

Za uvođenje sankcija Rusiji i njenu izolaciju nema nikakvih razloga, izjavio je predsednik Češke, Miloš Zeman...

Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Ukrajini[2014-06-20 13:48:34]

Predsednik, Vladimir Putin je održao sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti u kojem se razgovaralo o...

Ukrajina će ponovo zaključiti gasne ugovore sa Poljskom i Mađarskom[2014-06-20 13:47:19]

Ukrajina i EU će formirati radnu grupu za usklađenost akcija u oblasti bezbednosti isporuke gasa, što...

Ukrajinska vojska saopštila o navodnoj smrti 300 pripadnika Narodne milicije za jedan dan[2014-06-20 13:42:43]

Ukrajinska vojska, koja obavlja antiterorističku operaciju u Luganskoj oblasti, usmrtila je 300 pripadnika Narodne milicije tokom...

"Muškarcima su vrlo važne ženstvenost i nežnost..."[2014-06-20 13:39:22]

Zbog čega Ruskinje privlače muškarce iz Evrope? O ovome razgovaramo u intervjuu s italijanskim piscem Đanijem...

Angara se sprema za start[2014-06-20 13:35:06]

Odbrojavaju se dani do starta rakete-nosača Angara sa kosmodroma Pleseck. Prvo probno lansiranje je zakazano za...

Ruske nuklearne elektrane: princip pouzdanosti[2014-06-20 13:32:21]

Prva nuklearna elektrana na svetu, puštena je u rad u SSSR. Rusija, kao naslednica Sovjetskog saveza,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.