Ukrajina - iz minuta u minut - 07.07

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2014, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 07.07

08.06.2014. -

 10:40  Novinare „Zvezde“ su možda oteli aktivisti „Desnog sektora“  - Novinare ruskog TV kanala „Zvezda“, koji su nestali u okolini Slavjanska, su verovatno oteti od strane ekstremista „Desnog sektora“ ili plaćenika, saopštava rukovodstvo televizije na svojoj internet stranici, pozivajući se na predstavnika Samoodbrane Luganske Narodne Republike.

Izvor kaže da o tome govori uniforma otmičara – maskirne pantalone i crne jakne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Predstavnik LNR smatra da je za ukrajinske kaznene ekspedicije otmica kamermana Andreja Sušenkova i tonskog snimatelja Antona Mališeva još jedna „demonstrativna akcija“.

10:20  Bajden u Kijevu  - Potpredsednik SAD Džozef Bajden će tokom dvodnevne posete Kijevu pregovarati sa predsednikom Petrom Porošenkom i v.d. premijera Arsenijem Jacenjukom o demokratskim reformama, ekonomskom razvoju Ukrajine i deeskalaciji krize na istoku zemlje, kažu u Beloj kući. Bajden će se takođe sastati sa predsednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem i razgovarati o „razvoju događaja u regionu“. Džozef Bajden predvodi delegaciju SAD na inauguraciji Petra Porošenka.

10:05  Inauguracija Porošenka

09:50  U Kijevu će se održati ceremonija inauguracije Porošenka  - U Kijevu će se danas održati ceremonija inauguracije predsednika Ukrajine Petra Porošenka. On će prvo položiti zakletvu u Vrhovnoj radi u prisustvu 50 i više stranih delegacija, od kojih 23 na nivou predsednika država, vlada, parlamenata i rukovodilaca međunarodnih organizacija. Rusiju će predstavljati ambasador u Kijevu, Mihail Zurabov. Ceremonija inauguracije će se nastaviti na Sofijskom trgu. Porošenko će stupiti na dužnost predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

09:25  Obama: Između SAD i Rusije ostaju duboke protivrečnosti oko Ukrajine  - SAD i Rusija imaju dobru saradnju u nizu pitanja kao što je suprotstavljanje terorizmu i neširenje nuklearnog oružja, ali postoje duboke protivrečnosti oko Ukrajine, izjavio je u TV intervjuu predsednik SAD Barak Obama.

On je naglasio da je bez Rusije bilo nemoguće vratiti Iran za pregovarački sto, a Rusija je pomogla i u snabdevanju američke vojske u Avganistanu.

09:05  Samoodbrana Luganska odbila avionski napad  - Pripadnici Samoodbrane Luganske Narodne Republike odbili su napad ukrajinske avijacije na Lugansk. U gradu je podignuta vazdušna uzbuna.

Dve bespilotne letelice i dva aviona Su-27 doleteli su sa strane Harkova, iz baze u Čugujevu. Rukovodilac pres službe LNR Vladimir Inogorodski kaže da je na avione otvorena vatra i oni su se povukli.

Nebo nad Luganskoj i Donjeckoj oblasti je zatvoreno, i zato, kaže Inogorodski, „diže se uzbuna pri svakoj povredi vazdušnog prostora“.

08:45  Horizonti građanskog rata. Do kada? Do kojih granica?  - U Ukrajini je do nedavno živelo 40 000 000 ljudi (cifre ćemo radi preglednosti zaokruživati). Polovinu od njih (20 000 000) odlikuje rusko-slovenski identitet (u koji se ubrajaju i Ukrajinci i Belorusi), i ona sebe vidi kao deo Velike Rusije. Ostalih 20 000 000 gravitiraju etno-kulturnom području Istočne Evrope. Kad je Zapad pokušao u Ukrajini da identitet jedne grupe od 20 000 000 nametne drugoj grupi od 20 000 000, lišavajući je prava na identitet, počeo je građanski rat.

Danas je već Ukrajinu napustilo preko 8 000 000 od onih 20 000 000 ljudi. Daleko od toga da su to samo Rusi, ili oni koji govore ruski, to su rusko-ukrajinski Sloveni, pravoslavci, sa carsko-sovjetskom istorijskom svešću (pobede Moskve za vreme carstva i za vreme SSSR-a, naročito u Drugom svetskom ratu, oni doživljavaju kao sopstvene pobede). Ostalih 20 000 000 misle da je Rusko carstvo okupator, da je sovjetski režim genocid, a da su Hitler i Bandera oslobodioci. Zato se tih 20 000 000 rastaje sa ostalih 20 000 000. I to se ne može zaustaviti, nema nazad. Za sada su istupili: 2 000 000 na Krimu, 2 000 000 u Lugansku i 4 000 000 u Donjecku. Pod okupacijom se nalazi još 12 000 000 nosilaca jugo-istočnog identiteta (Novorusija, Slobožanščina). Čitajte više

08:30  Predsednik Putin o susretu sa Porošenkom 

08:15  Televizija „Zvezda“ traži od Porošenka da oslobodi njene novinare  - Rukovodstvo ruskog TV kanala „Zvezda“ obratilo se izabranom predsedniku Ukrajine Petru Porošenku sa zahtevom da oslobodi njegove novinare.

4. juna kamerman Andrej Sušenkov i tonski snimaelj Anton Mališev zvanično su doputovali u Ukrajinu kao novinari povodom inauguracije predsednika. U petak ih je zarobila Nacionalna garda Ukrajine kod Slavjanska.

Snimatelj je uspeo da saopšti preko telefona da ih pretresaju i oduzimaju im sva dokumenta. Njihov vozač je saopštio da su im borci Nacionalne garde stavili vreće na glave i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Ambasada Rusije u Kijevu se obratila OEBS-u povodom novog hapšenja ruskih novinara u Ukrajini.

08:00  Evropske kompanije mole Moskvu da ne uvodi svoje sankcije  - Evropske kompanije strepe da će Rusija odgovoriti Evropskoj uniji i mole da se sankcije ne uvode, izjavio je stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.

Velike evropske kompanije koje rade dugo na ruskom tržištu ne žele da ga napuštaju. Čižov je rekao da bi ekonomske sankcije Evropske unije izazvale velike posledice i za rusku i za evropsku ekonomiju.

Zemlje Grupe sedam su u četvrtak zapretile Rusiji novim sankcijama. One su pozvale Moskvu da prizna predsedničke izbore u Ukrajini i završi povlačenje vojske sa granice.

07:40  Oland organizovao susret Putina i Porošenka  - Predsednik Francuske Fransoa Oland je priznao da je bio inicijator susreta Vladimira Putina i izabranog predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Oland kaže da mu je u tome pomogla kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Do susreta je došlo u dvorcu Benuvil u Normandiji. Putin i Porošenko su se u petak u kratkom razgovoru založili za prekid krvoprolića na jugoistoku Ukrajine.



07:20  
OEBS osudio napad na ruske novinare u parlamentu Ukrajine  - OEBS smatra da je napad poslanika Vrhovne rade na ruske novinare potpuno neprihvatljiv, izjavila je predstavnica organizacije za slobodu medija Dunja Mijatović.

Poslanik Oleg Ljaško je u petak pocepao dozvolu za rad ruskim novinarima i isterao ih iz parlamenta. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su izjavili da očekuju odgovarajuću međunarodnu reakciju na ovaj napad.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 07.07[2014-06-08 08:05:53]

 10:40  Novinare „Zvezde“ su možda oteli aktivisti „Desnog sektora“ - Novinare ruskog TV kanala „Zvezda“, koji su nestali...

Biblijsko prokletstvo Vavilona[2014-06-07 10:16:51]

Američki vojnici-vandali

Slučaj Maharadže: mistična zagonetka i praktična odluka[2014-06-07 10:13:08]

Sudski sistem Indije se možda sreo s jednim od najozbiljnijih problema u svojoj istoriji. Sudske instance...

Bajden u Kijevu[2014-06-07 10:03:54]

Potpredsednik SAD Džozef Bajden će tokom dvodnevne posete Kijevu pregovarati sa predsednikom Petrom Porošenkom i v.d....

Kina krenula u lov na poljoprivredna dobra[2014-06-07 09:53:18]

Kineske kompanije se vrtoglavom brzinom šire na svetskom tržištu namirnica kupujući po celom svetu kompanije za...

Kuda teče novčani potok?[2014-06-07 09:50:19]

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petar Porošenko je odlučio da sam sebi daruje poklon u čast pobede na...

U Kijevu će se održati ceremonija inauguracije Porošenka[2014-06-07 09:43:25]

U Kijevu će se danas održati ceremonija inauguracije predsednika Ukrajine Petra Porošenka. On će prvo položiti...

Gradonačelnik Venspilsa: Pripadnici ratne mornarice zemalja NATO se ponašaju kao svinje[2014-06-07 09:35:13]

Ukrajinska kriza kao povod za širenje NATO na istok

Putin u Normandiji: do susreta je došlo, nepoznanica ostaje[2014-06-07 09:32:19]

Svečanosti, posvećene 70. godišnjici iskrcavanja savezničke vojske, su održane u Normandiji. Operacija Overlord je postala najveća...

Obama: Između SAD i Rusije ostaju duboke protivrečnosti oko Ukrajine[2014-06-07 09:31:11]

SAD i Rusija imaju dobru saradnju u nizu pitanja kao što je suprotstavljanje terorizmu i neširenje...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Na Slavjansk se obrušile rakete sistema "Grad"

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2014

08.06.2014. -..Kijevske su u nedelju ujutru ponovo granatirale selo Semjonovka pod Slavjanskom. Prema rečima predstavnika narodne vojske, tokom granatiranja, po prvi put su korišćeni raketni sistemi "Grad". Ranije, Ukrajinski vojska je koristila samohodne haubice. Sa svoje strane, prvi potpredsednik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.