Ukrajina: I Srbin persona non grata

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: I Srbin persona non grata

Kijev -- Ukrajina zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za 35 stranaca pod sumnjom da su radili sa opozicijom tokom demonstracija

Ukrajinski dnevni list "Komersant" piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe proglasili za persone "non grata" Sakašvilija, još 29 Gruzina, pet državljana SAD i jednog Srbina.

Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću "koji je u timu učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića" i sličan scenario promovisao u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija. Prema pisanju "Komersanta", odluka da se 36 osoba proglasi za nepoželjne osobe i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva, koji je rekao da strahuje od "čestih poseta stranih političkih konsultanata".

"Njihove aktivnosti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost", rekao je on u apelu vlastima i predao listu "osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja".

Agencija AFP je stupila u kontakt sa ukrajinskom bezbednosnom službom i ministarstvom spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbin persona "non grata" u Ukrajini

Izvor: Mondo, 24.Dec.2013

Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za još 35 stranaca među..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.