Ubijeno 47.000 Rusa, 78.000 ih je nestalo

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 11:19

Ubijeno 47.000 Rusa, 78.000 ih je nestalo

Nezavisni mediji Mediazona i Meduza objavili izveštaj u kom se navodi da je u UKrajini poginulo najmanje 47.000 ruskih vojnika.

Pozivajući se na podatke iz ruskog nacionalnog registra zaostavštine, javne baze podataka koja beleži informacije o nasleđu, i državne agencije za statistiku Rosstat, novinari su iskoristili porast broja ostavinskih slučajeva otvorenih za muškarce mlađe od 50 godina od početka rata kako bi izračunali smrtne slučajeve u ratu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“Da budemo apsolutno precizni, možemo reći sa 95 odsto preciznosti, da se stvaran broj žrtava kreće između 40.000 i 55.000”, stoji u izveštaju koji je Mediazona objavila na svom sajtu.

Međutim, isti ti istraživači su naveli da je broj žrtava najverovatnije i još veći jer nisu svi stradali vojnici kod sebe imali dokumenta za identifikaciju.

U drugom, odvojenom izveštaju o broju potvrđenih smrtnih slučajeva ruskih vojnika, koji su sastavili Mediazona i ruski servis BBC-ja navodi se 26.800 smrti vojnika čija imena je vlast objavila.

Ranije ovog leta, Kremlj je pozvao regionalne vlasti da ograniče objavljivanje čitulja na koje su se Mediazona i BBC oslanjali u svojim izveštajima, prenosi Moskou tajms.

Zvanična Moskva, s druge strane, odboija da komentariše brojeve stradalih, a njihove cifre su daleko ispod ovih koje su objavili Meduza I Mediazona.

Ali procureli zapadni obaveštajni dokumenti, koji se pozivaju na kalkulacije Federalne službe bezbednosti (FSB), bliži su ajnovijim procenama i pominju broj od 110.000 ranjenih i ubijenih ruskih vojnika do februara ove godine.

Mediazona i Meduza procenjuju da je 78.000 ruskih vojnika možda ranjeno ili nestalo u akciji, čime su ukupni gubici iznosili 125.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.