Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2021, 13:43

UPC o razmerama oduzimanja crkava u Ukrajini

UPC o razmerama oduzimanja crkava u Ukrajini

Tokom poslednjih pet godina registrovano je oko 500 sukoba u vezi sa nasilnim oduzimanjem i preregistracijom verskih zajednica Ukrajinske pravoslavne crkve, otvoreno je oko 250 krivičnih postupaka. Šef Pravnog odeljenja UPC protojerej Aleksandar Bahov rekao je ovo tokom brifinga o rezultatima konferencije predstavnika parohija zaplenjenih hramova Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi Odeljenje za informacije i prosvetu UPC.
Prema njegovim rečima, zajednice kanonske Crkve doživljavaju pritisak, diskriminaciju i oduzimanje crkava od 2014. godine do danas. «Od 2014. godine oduzimanja crkava verskih zajednica Ukrajinske pravoslavne crkve odvijala se na nelegalan način. Ove akcije su takođe podržane zakonodavnim inicijativama u 2018. godini, koje su omogućile ne samo nelegalno, već čak i bez znanja same verske zajednice, da je preregistruju», rekao je protojerej Aleksandar Bahov. Pravnik je primetio da je obim problema zauzimanja hramova upečatljiv. «Zabeležili smo oko 500 slučajeva sukoba u vezi sa nasilnim oduzimanjem i preregistracijom verskih zajednica UPC. Od ovih 500 slučajeva, oko 400 tužbi podneto je sudovima povodom nezakonitih radnji predstavnika “PCU” i državnih vlasti. Otvoreno je oko 250 krivičnih postupaka», rekao je protojerej Aleksandar Bahov. Posebno je teško, rekao je, boriti se na pravni način i pravnim metodama u situaciji koja ima političku pozadinu. Zbog toga razmatranje slučajeva zauzimanja hramova napreduje vrlo sporo, a u nekim slučajevima sudovi nisu ni počeli meritorno da razmatraju slučaj. «Ovo stanje je nastalo zbog određenog stava Vrhovnog suda i drugih pravosudnih tela, koja još uvek raspravljaju oko toga koji sud treba da razmatra zahteve UPC. Postoji niz tužbi koje su stigle do Vrhovnog suda i sada čekamo konačnu odluku o tome koji će sud konačno razmatrati naše slučajeve», rekao je protojerej Aleksandar Bahov. Izvor: Pravoslavnaja žizanj (s ruskog Jelena Bujević), Mitropolija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.