U Ukrajini nema nemačkog naoružanja

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 23:09

"U Ukrajini nema nemačkog naoružanja"

Za moguću upotrebu kasetne municije uz pomoć nemačkog oružja odgovoran je Kijev, a ne Berlin.

To je izjavio portparol nemačkog Ministarstva odbrane Arne Kolac na konferenciji za medije.

"U Ukrajini nema nemačkog naoružanja. Postoji ukrajinsko oružje nemačkog porekla, a to su sasvim druge okolnosti", odgovorio je Kolac na pitanje novinara kako bi nemačka strana reagovala na moguću upotrebu kasetne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << municije uz pomoć nemačkog oružja.

Na zahtev novinara da precizira odgovor, on je rekao da su tenkovi koje je Nemačka isporučila Ukrajini „ukrajinski“.

"Mi smo ih (tenkove) dali Ukrajini i oni za njih odgovaraju", naglasio je on.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Sebastijan Fišer dodao je da nije bilo zahteva američke strane za transport kasetne municije preko teritorije Nemačke. Takav zahtev bi se razmatrao sa stanovišta međunarodne konvencije o zabrani kasetnih bombi, objasnio je on.

Ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, u svetlu izveštaja o američkim planovima da SAD isporuči Ukrajini kasetnu municiju, izjavila da je Berlin privržen Konvenciji iz Osla o zabrani upotrebe kasetne municije.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.