U Hrvatsku stiže 700 ukrajinskih radnika

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatsku stiže 700 ukrajinskih radnika

Zagreb -- Zagrebačka kompanija Yonas potpisala je ugovor sa ukrajinskom kompanijom Crewig, koji će otvoriti vrata hrvatskog tržišta rada za do 700 ukrajinskih radnika.

Iz Yonasa su za Jutarnji list potvrdili ovu informaciju. Oni u ugovoru s Ukrajincima vide priliku za širenje poslovanja na drugo poslovno područje, ustupanje radnika za privremeno obavljanje poslova.

Interes među hrvatskim kompanijama, kažu, postoji, posebno u turizmu i ugostiteljstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ukrajinska kompanija Crewing raspolaže s ukupno 5.000 radnika koje šalje u pet zemalja. Za potrebe hrvatske privrede na raspolaganje su stavili 700 radnika. Među ukrajinskim radnicima vlada veliki interes za dolazak na rad u Hrvatsku", kažu u Yonasu.

Reč je o jednom od prvih većih ugovora koji će omogućiti veći uvoz ukrajinske radne snage u Hrvatsku, čije je tržište rada masovnim iseljavanjem u razvijenije zemlje gotovo opustošeno.

S kakvim se problemima hrvatski poslodavci suočavaju u potrazi za radnom snagom, možda najbolje govori podatak da je Vlada krajem prošle godine odobrila dosad rekordnu kvotu za uvoz stranaca od čak 65.100 radnika, od čega se 15.000, objašnjavaju u Ministarstvu rada i penzionog sistema, odnosi na produženje postojećih radnih dozvola za strance, dok se ostatak od 50.100 radnika odnosi na uvoz nove radne snage.

I dok je prethodnih godina dominirao uvoz radnika iz zemalja zapadnog Balkana, pre svega iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Makedonije, i tih je radnika sada sve manje, jer i oni bolje sutra uglavnom traže na zapadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.