Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenko gubi izbore koje je inicirala

KIJEV - Posle prebrojavanja glasova sa polovine biračkih mesta, na izborima za gradonačelnika glavnog grada Ukrajine vodi aktuelni čelnik Kijeva Leonid Černovecki, sa blizu 37 odsto glasova birača.

Prema podacima gradske izborne komisije, iza njega je kandidat premijerke Julije Timošenko, Aleksandar Turčinov, sa 18,5 odsto, a na trećem mestu je bokser Vitalij Kličko koji je dobio 17,8 odsto glasova Kijevljana.

Na izborima je bilo 70 kandidata, dok se za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbornike gradske skupštine za glasova približno dva miliona žitelja Kijeva borilo 37 partija i blokova.

Po svemu sudeći, u gradskoj skupštini odbornike neće imati propredsednički blok Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana (NU-NS), preneli su ruski mediji.

Kandidat Timošenkove je njena "desna ruka" - prvi zamenik u partiji i vicepremijer, i ona je u izborima uložila svoju harizmu, pojavljujući se na plakatima zajedno sa Turčinovom i praktično vodeći u njegovo ime kampanju.

Analitičari u Ukrajini ističu da Timošenkova želi da osvajanjem Kijeva pripremi dobru startnu poziciju za buduće predsedničke izbore, a iz tabora "narandžastih" čule su se najave i o mogućim prevremenim predsedničkim izborima.

Iz okruženja aktuelnog predsednika Viktora Juščenka, međutim, iznose se tvrdnje da je on rekao da bi izbori u Kijevu "trebalo da budu Staljingrad za Timošenkovu" i njen prvi poraz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.