Svađa ambasadora zbog Ukrajine?

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 14:31

Svađa ambasadora zbog Ukrajine?

Nesuglasice Francuske i Poljske su iskomplikovale pregovore o municiji koju kupuje EU za Ukrajinu i rezultirale međusobnim optužbama diplomata, piše "Politiko".

"Spor je nastao zbog stava Francuske koja smatra da bi ugovore o kupovini municije trebalo potpisivati samo sa kompanijama iz Evropske unije. Predstavnici nekih drugih članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bloka smatraju da je neophodno uvrstiti u spisak kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije", navodi se u publikaciji.

U članku se navodi da je ambasador Francuske u EU kritikovao poljskog kolegu koji je izjavio da je Pariz sprečavao potpisivanje ugovora. Poljski diplomata je odgovorio da Pariz samo otežava pregovore.

Prema podacima lista "Politiko", Švedska je pokušala da reši nesuglasice i predložila novu varijantu sporazuma, ali ga nisu potpisali, preneo je Sputnjik.

"Kompromisni dokument je ograničavao predstojeće ugovore ekonomskim operaterima, koji su formirani u savezu i Norveškoj, ali je sadržao i paragraf o tome da direktiva ne bi trebalo da stvara presedan", zaključuje se u materijalu.

U Moskvi su više puta naglasili da zapadna vojna pomoć Ukrajini ne donosi ništa dobro i samo odugovlači konflikt, a da je svaki transport sa oružjem legitimna meta ruske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.