Stotine ukrajinskih radnika stiže u Hrvatsku

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Feb.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine ukrajinskih radnika stiže u Hrvatsku

ZAGREB - Predstavnici Yonasa, zagrebačke tvrtke za poslovno savjetovanje, potpisali su ovih dana u Kijevu ugovor s ukrajinskom tvrtkom Crewing, koji će otvoriti vrata hrvatskog tržišta rada za do 700 ukrajinskih radnika.

Tu su informaciju Jutarnjem listu potvrdili u Yonasu, u kojem u ugovoru s Ukrajincima vide priliku za širenje poslovanja na drugo poslovno područje - ustupanje radnika za privremeno obavljanje poslova. Zato su upravo i osnovali sestrinsku tvrtku Yonas Staff. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Interes među hrvatskim tvrtkama, kažu, postoji, posebno u turizmu i ugostiteljstvu, te u brodogradnji i građevini.

- Ukrajinska tvrtka Crewing raspolaže s ukupno 5000 radnika koje šalje u pet zemalja. Za potrebe hrvatskoga gospodarstva na raspolaganje su stavili 700 radnika. Među ukrajinskim radnicima vlada velik interes za dolazak na rad u Hrvatsku, kažu nam u Yonasu.

Riječ je o jednom od prvih većih ugovora koji će omogućiti veći uvoz ukrajinske radne snage u Hrvatsku, čije je tržište rada masovnim iseljavanjem u razvijenije zemlje gotovo opustošeno. S kakvim se problemima hrvatski poslodavci suočavaju u potrazi za radnom snagom, možda najbolje govori podatak da je Vlada krajem prošle godine odobrila dosad rekordnu kvotu za uvoz stranaca od čak 65.100 radnika, od čega se 15.000, objašnjavaju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, odnosi na produljenje postojećih radnih dozvola za strance, dok se ostatak od 50.100 radnika odnosi na uvoz nove radne snage.

I dok je prijašnjih godina dominirao uvoz radnika iz zemalja zapadnog Balkana, prije svega iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, Makedonije i Kosova, i tih je radnika sada sve manje, jer i oni bolje sutra uglavnom traže na zapadu. To se posebno odnosi na Hrvate iz BiH i, dijelom, iz Srbije, koji imaju dvojno državljanstvo, pa kao hrvatski državljani lakše dolaze do posla u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Irskoj ili nekoj drugoj članici EU. U takvim uvjetima, raste potražnja za radnom snagom iz drugih zemalja, a tu se Ukrajina, smatraju u Yonasu, nameće kao logičan izbor.

- Ukrajinci su nam dosta slični. Ipak, trebat će pričekati nekoliko godina da se vidi kakva je stvarna potražnja za ukrajinskim radnicima na hrvatskom tržištu rada - ističu u Yonasu.

Pomoć hrvatskoj tvrtki u traženju ukrajinskih radnika pružio je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj i lobist za hrvatske i ukrajinske tvrtke. Sam Pirić nam je potvrdio da je pomogao Yonasu u nastupu na ukrajinskom tržištu rada.

- U Hrvatskoj vlada velika potražnja za radnicima, posebno u građevinarstvu, brodogradnji, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i u drugim djelatnostima. Kada je riječ o ukrajinskim radnicima, dosad je bilo problema s izdavanjem viza i radnih dozvola za njih, ali sada će to ići puno lakše i brže - rekao nam je Pirić, koji u ukrajinskim radnicima također vidi spas za brojne djelatnosti u Hrvatskoj koje iz godine u godinu muku muče sa sve manjim brojem raspoloživih radnika.

Kada je riječ o radnom statusu uvezenih radnika, u Yonas Staffu nam objašnjavaju da će oni ugovore potpisati s njima, a potom će se njihov rad ustupati drugima, ovisno o potrebama. Ukrajinsku radnu snagu ocjenjuju kao kvalificiranu i vrijednu te smatraju da bi se ona mogla brzo uklopiti u hrvatsko društvo.

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo podatke o iskorištenosti kvote za uvoz radne snage za ovu godinu na dan 25. siječnja. Ona pokazuje da je od ukupno 50.100 novih radnih dozvola u ovoj godini, dosad ostalo neiskorišteno čak 49.196 radnih dozvola za koje je Vlada dala zeleno svjetlo. Ovdje, međutim, valja voditi računa o tome da je godina tek počela i da pravo zapošljavanje stranaca kreće uoči turističke sezone. Vrijedi naglasiti i kako su, prema podacima MUP-a, 25. siječnja u postupku rješavanja bile 2502 radne dozvole.

Gledano po djelatnostima i zanimanjima, u ovoj se godini najviše traže radnici u građevini: Banski dvori dali su zeleno svjetlo za uvoz njih 17.800. Slijedi turizam i ugostiteljstvo, s odobrenom kvotom od 15.611 radnih dozvola za poslove svih profila - od recepcionara, preko konobara i kuhara, pa do vozača turističkih vlakića, masera, turističkih animatora, instruktora ronjenja i spasilaca. Na trećem su mjestu poljoprivreda i šumarstvo, djelatnosti kojima je Vlada za ovu godinu odobrila uvoz 3530 stranih radnika. Velika je potražnja i za radnicima u brodogradnji, kojih se u ovoj godini planira uvesti 1410.

No, radnika nedostaje i u drugim djelatnostima. Tako Hrvatska tijekom 2019., sukladno Vladinoj odluci, planira uvesti čak 1700 vozača teretnih vozila, 300 vozača autobusa i 500 pekara te 150 slastičara, ali i 20 "gotovih" doktora medicine, pet stomatologa, 10 logopeda i 100 njegovateljica, kao i 20 krojača, 170 stolara i 10 pastira. U inozemstvu se traži i 180 IT stručnjaka, a u potrazi smo i za 300 poštara. Radna snaga traži se i u području kulture, pa tako, primjerice, planiramo uvesti 10 baletnih umjetnika i pet opernih pjevača, pokazuju podaci MUP-a.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

U Hrvatsku stiže 700 ukrajinskih radnika

Izvor: B92, 08.Feb.2019

Zagreb -- Zagrebačka kompanija Yonas potpisala je ugovor sa ukrajinskom kompanijom Crewig, koji će otvoriti vrata hrvatskog tržišta rada za do 700 ukrajinskih radnika...Iz Yonasa su za Jutarnji list potvrdili ovu informaciju. Oni u ugovoru s Ukrajincima vide priliku za širenje poslovanja na drugo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.