Šta sprema Zelenski? Ukaz je potpisan

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 17:17

Šta sprema Zelenski? Ukaz je potpisan

Predsednik Ukrajine potpisao je 7. marta ukaz kojim se naređuje da se neki vojni obveznici iz osnovne vojne službe prebace u rezervni sastav u proleće 2024.

Uredba se odnosi na one regrute kojima je rok istekao za vreme vanrednog stanja i produžen je preko uobičajenog roka, preneo je Kijev independent.

Osnovna vojna služba je u Ukrajini obavezna za muškarce od 18 do 27 godina i obično traje najmanje godinu dana. Pripadnici osnovne vojne službe, na koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se uredba Zelenskog odnosi, nisu učestvovali u vojnim akcijama tokom invazije Rusije u punom obimu.

Promene u ukrajinskom zakonskom okviru dolaze usred napora Ukrajine da pojača mobilizaciju 2024. i reši pitanje rotacije na liniji fronta, pošto su neki vojnici služili bez prekida od početka rata u februaru 2022.

Nova uredba se odnosi na vojnike Oružanih snaga, Državne saobraćajne specijalne službe i druge vojne jedinice, a prebacivanje će biti obavljeno u aprilu–maju 2024.

Na zahtev vojne komande, njima je dato nekoliko nedelja da se pripreme za premeštaj i zamene neke od regruta, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.