Srbija nije neutralna oko Ukrajine

Izvor: B92, 12.Maj.2014, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije neutralna oko Ukrajine

Beograd -- Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio rekao je za Blic da pozicija Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini i sankcijama EU prema Rusiji nije neutralna.

Upitan do kada će Srbija moći da zadrži neutralnu poziciju prema uvođenju sankcija Rusiji u vezi sa ukrajinskom krizom, Denio je rekao da "hvala bogu, ne smatra da je pozicija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neutralna". "Premijer i ministar spoljnih poslova Srbije su jasno stavili do znanja da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. To je i pozicija EU", kaže Denio.

On je naveo da je pitanje sankcija "pomalo drugačije".

"To još nije zakonska obaveza, ali ako želite da se priključite klubu, normalno je da primenjujete pravila kluba. Razumemo da iz određenih razloga Srbija nije u poziciji da primeni sva pravila u ovom slučaju, mada očekujemo da sve zemlje kandidati za članstvo u EU to urade", naglasio je francuski ambasador.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu TV Pink da zapad tražio od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Komentarišući program rada Vlade Srbije francuski ambasador je rekao da je odličan, ali da je važno da se on primeni i na to ćemo posebno obratiti pažnju. On je rekao da izgovori koje je Srbija u prošlosti potezala da ne primeni reforme više neće biti delotvorni.

"Program je u saglasnosti sa prioritetima Unije i možemo samo da ga pozdravimo. Cenimo to što je premijer naglasio značaj reformi u domenu pravosuđa, vladavine prava i ekonomiji, jer do sada je mnogo vremena protraćeno u tim oblastima. Srbija treba da nadoknadi izgubljeno vreme. Mi ne možemo to da uradimo umesto vas. Na vama je da hitno preduzmete mere koje bi pripremile zemlju za ekonomiju Unije, a to su visoka konkurentnost i efikasnost", kazao je francuski diplomata.

Prema Denioovim rečima, to važi i za oblast medija, koja je jedna od veoma važnih.

Na pitanje kako ocenjuje dosadašnju primenu Briselskog sporazuma, Denio je odgovorio da je u priličnom kratkom vremenskom periodu dosta toga uradjeno, ističući da je važno da se to nastavi i da se primeni sve što je dogovoreno.

"Srbija ne sme da se krije iza teme o Kosovu kako se ne bi bavila drugim temama koje su veoma važne, a posebno ekonomskim reformama, koje će, kao i uvek na početku, teško pasti običnim ljudima. Ali mora da se razmišlja o budućnosti i onome što će te reforme doneti", naglasio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija nije neutralna oko Ukrajine"

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2014

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio rekao je da pozicija Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini i sankcijama EU prema Rusiji nije neutralna.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.