Separatisti u Donjecku objavili prekid vatre

Izvor: VOA, 13.Sep.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Separatisti u Donjecku objavili prekid vatre

Lider separatista u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, objavio je jednostrani prekid vatre od sutra u ponoć. U snimljenoj izjavi, koju je emitovala ruska televizija, Aleksandar Zaharčenko je rekao da je naredio pobunjeničkim snagama da poštuju primirje i pozvao Ukrajinu da uradi isto. Takođe je optužio Kijev da nije spreman da reši problem na miran način. Zaharčenko je objavio primirje nakon što je, po svemu sudeći, prekršen prekid vatre koji je stupio na snagu prvog septembra. Ukrajinska vojska saopštila je da su tri vojnika poginula, a 15 povređeno u sukobima sa separatistima, protekla 24 sata.  Zaraćene strane dogovorile su primirje u beloruskoj prestonici Minsku, 24. avgusta. Zaharčenko, obučen u odelo umesto uobičajne kamuflažne uniforme, rekao je da su pobunjenici u potpunosti posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska koji su, prema njegovom mišljenju, jedino rešenje za okončanje konflikta. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da očekuje da će parlament uskoro glasati o ustavnim amandmanima, koji predviđaju autonomiju za istočnu Ukrajinu. Porošenkov kabinet saopštio je da će ukrajinski lider sutra razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Poljske i Britanije o punoj obnovi razgovora Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske o rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

DNR i LNR od 15. septembra uvode režim prekida vatre

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2016, 08:23

Donjecka Narodna Republika će od 15. septembra uvesti režim prekida vatre i poziva Kijev da se ozbiljno odnosi prema toj izjavi, saopštio je lider DNR Aleksandar Zaharčenko.. . „Možemo da najavimo da od ponoći 15. septembra prekidamo svako granatiranje teritorije, vođenje bilo kakvih borbenih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.