Šaljemo vam tenkove, a za granate se snađite

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 11:02

"Šaljemo vam tenkove, a za granate se snađite"

Nemačke vlasti su od početka sukoba isporučile Ukrajini 40 samohodnih protivavionskih topova "Gepard", ali nemaju dovoljno municije za topove.

Zbog toga će ukrajinska vojska mora da štedi i ispaljuje rafale od pet granata, umesto 20, piše Bild.

Vojni koncern Rheinmetall je obećao da će Ukrajini isporučiti 300.000 granata, kalibra 35 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mm za "Geparde", ali ove godine će biti poslato samo 40.000 komada, navodi list.

Kako piše Bild, u samoj Nemačkoj nema zaliha ovih projektila, pošto su Gepardi, koji su napravljeni 1960-ih, povučeni iz upotrebe. Druge zemlje, poput Švajcarske ili Brazila, odbile su da daju granate koje poseduju. Na kraju, nemačka vojna industrija je morala da otvori stare crteže i prepravi postojeće granate, kalibra 35 mm za "leoparde". List dodaje da će nova serija projektila biti poslata u Kijev u bliskoj budućnosti. Berlin je svoju odluku da pošalje 50 protivavionskih topova Gepard u Kijev objavio krajem aprila prošle godine. Početkom maja 2022. Velt je javio da su isporuke obustavljene jer Nemačka nije imala dovoljno municije za ovo vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.