Ruski konvoj, dimna zavesa ili pomoć

Izvor: RTS, 19.Avg.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski konvoj, dimna zavesa ili pomoć

Konvoj ruske humanitarne pomoći građanima u istočnoj Ukrajini, još stoji na teritoriji Rusije bez dozvole Kijeva da pređe granicu, a za to vreme raste kontroverza u vezi njegove namene i sadržaja.

20.10 - Šefovi diplomatije Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske održaće u nedelju sastanak o ukrajinskoj krizi u Berlinu. 

18.30 - Vladimir Putin rekao da će učiniti sve da humanitarna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoć bude isporučena stanovništvu u Ukrajini. 

16.50 - Moskva je negirala navode da je kolona ruske vojske sinoć ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja humanitarne pomoći.

14.50 - Više šefova diplomatija zemaljaEU, posle informacija da je ruski konvoj ušao u Ukrajinu,upozorilo je Rusiju da ne upućuje trupe u Ukrajinu.

14.15 - Rusija zaoštrava sukob u Ukrajini, saopštio je NATO, nagoveštavajući da proverava izveštaje dva britanska lista da su najmanje 23 ruska vojna vozila ušla noćas u Ukrajinu.

13.50 - Ukrajina potvrdila da je jedan ruski konvoj prešao njenu granicu, o čemu su juče izvestili britanski mediji.

11.10 - U granatiranju Donjecka u protekla 24 sata ubijeno 11 civila, a osam ranjeno, prenosi Tanjug.

Kijev strahuje da će Moskva konvoj iskoristiti kao dimnu zavesu za vojni upad dok Moskva odbacuje takve tvrdnje. Kijev tvrdio da je jedan konvoj sinoć prešao granicu, što Moskva negira. U Donjecku je stradalo 11 civila. 

Kijev je potvrdio pisanje britanskog Telegrafa i Gardijana da je jedan ruski vojni konvoj upao sinoć na ukrajinsku teritoriju kod graničnog prelaza koji kontrolišu proruski aktivisti na istoku te zemlje.

"Jedan ruski vojni konvoj prešao je granicu kod prelaza Izvarin" kod Donjecka, rekao je portparol ukrajinske vojske na istoku te zemlje Oleksij Dmitraškivski.

Generalni sekretar NATO-a Andersa fog Rasmusen rekao je da je "Rusija ušla u Ukrajinu" tokom noći, ali taj događaj ipak nije okarakterisao kao invaziju.

"To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", ocenio je Rasmusen.

Ruska Federalna služba bezbednosti, međutim, negirala je optužbe da je kolona ruske vojske sinoć ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja humanitarne pomoći.

Dodatnu tenziju, ali i konfuziju, podigao je svojom izjavom ukrajinski predsednik Petro Porošenko, tvrdeći da je artiljerija njegove armije uništila veći deo ruskog vojnog konvoja koji je ušao u Ukrajinu što je rusko ministarstvo odbrane demantovalo.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nedugo zatim saopštilo je da "postoje izveštaji da ekipa kaznenog bataljona Ajdar" u sastavu ukrajinske vojske, planira da kod Luganska eksplozivom uništi kamione humanitarnog konvoja, pa da za to optuži proruske snage.

Iz Brisela su optužili Moskvu da je ruska armija upala na teritoriju Ukrajine.

Sa ministarskog sastanka šefova diplomatije država EU saopšteno je da bi svaka vojna akcija Rusije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, uključujući i humanitarni, bila smatrana "otvorenim kršenjem međunarodnog prava".

U ministarskom saopštenju istaknuto je da je EU spremna da razmotri dalje sankcije Rusiji u skladu sa razvojem situacije na terenu.

Vladimir Putin rekao da će učiniti sve da humanitarna pomoć bude isporučena stanovništvu u Ukrajini. Ruski predsednik je to izjavio tokom razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je na hitan prekid vatre na istoku Ukrajine, kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći.

Kijev je ranije naveo da neće primiti ruske kamione, jer veruje da Rusija konvoj hoće da iskoristi kao dimnu zavesu za vojni upad na pobunjeničku teritoriju, na strani proruskih aktivista.

Konvoj, od oko 280 kamiona, nalazi se od četvrtka uveče na poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza sa Ukrajinom.

Za to vreme, borbe proruskih snaga i ukrajinske vojske na istoku Ukrajine ne prestaju. U granatiranju Donjecka u protekla 24 sata poginulo je 11 civila, dok je osam ranjeno.

U međuvremenu ruska agencija Itartas javila je da je za nedelju u Berlinu zakazan sastanak Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke na nivou ministara spoljnih poslova, kao i da će dnevni red razgovora biti određen na dan susreta.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruska vozila prešla ukrajinsku granicu?

Izvor: RTS, 19.Avg.2014

Konvoj humanitarne pomoći iz Rusije prešao ukrajinsku granicu, iako je Kijev najavio da neće dozvoliti ulazak tih kamiona u Ukrajinu. U granatiranju Luganska stradale najmanje 22 osobe. I Donjeck zasut granatama, stradala dva civila...23.00 - Nekoliko ruskih oklopnih transportera i kamiona prešlo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.