Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Carigradom

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Carigradom

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.
Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora, sem da prekine odnose s patrijaršijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Carigradu (Istanbulu), prenosi Rojters.

Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.
Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamrznuti odnosi, Rusi ne mogu na Svetu goru

Izvor: Mondo, 15.Okt.2018

Ruska pravoslavna crkva saopštila je danas da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom (Carigradskom) patrijaršijom, nakon što je ona započela proces priznanja autokefalnosti Ukrajinske crkve...Foto: MONDO/Nikola Janković/slikano Alcatel telefonom..Ruski mitropolit Ilarion izjavio je...

Nastavak na Mondo...

Raskol: Ruska pravoslavna crkva prekida sve odnose sa Carigradom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2018

Ruska pravoslavna crkva saopštila je danas da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije...Ruski mitropolit Ilarion izjavio je danas u Minsku da Ruska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.