Rusija zavrće gas-Kijev seče struju

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zavrće gas-Kijev seče struju

Kijev -- Ukrajinska energetska kompanija DTEK, u vlasništvu milijardera Rinata Ahmetova, možda će prestati da snabdeva električnom energijom potrošače na Krimu.

"Makaze" na Krimu mogu početi da rade zbog neplaćenih računa tamošnjih velikih kompanija, saopšteno je danas iz te kompanije.

Ukrajinska firma DTEK, koja upravlja krimskom kompanijom Krimenergo za distribuciju energije, saopštila je da dug kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Krimu iznosi 60 miliona dolara, i da "kritična situacija" ugrožava snabdevanje energijom na čitavom poluostrvu, što bi za posledicu moglo imati "neželjene restrikcije" koje će pogoditi sve potrošače, prenosi Rojters.

Ova ukrajinska kompanija je, takođe, poručila građanima Krima da struju moraju platiti u ukrajinskoj nacionalnoj valuti grivni, dok su krimski zvaničnici pozvali građane i kompanije da što pre pređu na rusku rublju.

Krim se i dalje snabdeva strujom iz Ukrajine, uprkos tome što je prošlog meseca ušao u sastav Ruske Federacije, a pojedine oblasti na tom poluostrvu su se krajem marta već suočile sa restrikcijama, za koje je lokalna energetska kompanija tvrdila da su posledica tehničkih problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.