Rusija spremna: Ima samo jedan uslov

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 20:40

Rusija spremna: Ima samo jedan uslov

Rusija je otvorena za mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali da je jedini način da se sukob zaustavi da Zapad prekine isporuke oružja Kijevu.

Ovo je rekao ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je ponovio da Zapad želi da pobedi Rusiju u Ukrajini, kao i da Moskva ima svoj mirovni plan, preneo je Rojters. Putin je rekao da podržava nalog ruskog ministarstva odbrane da dobrovoljačke grupe koje se bore u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini potpišu ugovore sa ministarstvom pre 1. jula da bi stekle legalan status, navodeći da to mora da se uradi što je pre moguće.

"To je jedini način da se osiguraju socijalne garancije (za dobrovoljačke grupe)", rekao je Putin grupi ratnih dopisnika.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da nije siguran da će pripadnici te grupe nastaviti da se bore u Ukrajini.

Prigožin je na pitanje novinara odgovorio da nije siguran da će "Vagner" biti konkretno angažovan u Ukrajini, nakon što je odbio da se ta grupa stavi pod komandu ruskog ministarstva odbrane, preneo je Rojters.

Putin je istakao da će dalja mobilizacija zavisiti od toga šta Rusija želi da postigne u ratu u Ukrajini, navodeći da pojedine javne ličnosti smatraju da je potrebno da Rusija mobiliše milion ili dva miliona dodatnih ljudi.

Putin je rekao da Rusija razmišlja o povlačenju iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka jer je, kako je naveo, Moskva "prevarena" u sprovođenju delova sporazuma u vezi sa izvozom ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

"Moskva je spremna da besplatno isporučuje žito najsiromašnijim zemljama sveta", istakao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.