RT: Ukrajinski „volonteri“ beže iz zemlje

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2023, 00:34

RT: Ukrajinski „volonteri“ beže iz zemlje

 
Grupa ukrajinskih volontera kojima je odobreno izuzeće da privremeno napuste zemlju radi isporuke humanitarne pomoći nije se vratila i nestala je u inostranstvu, potvrdio je zvaničnik.
Prema vanrednom stanju, koje je Kijev uveo u februaru 2022. godine, muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuštaju zemlju bez posebne dozvole. Međutim, vlasti dozvoljavaju vojno sposobnim muškarcima da pređu granicu pod uslovom da prevoze pomoć. U video poruci na Telegramu u subotu, Aleksandar Prokudin, šef ukrajinske vojne administracije za rusku Hersonsku oblast, izjavio je da je odobrio putovanje u inostranstvo deset predstavnika volonterskih organizacija \'Ujedinjena Ukrajina\' i \'Adžalik\'. Volonteri su se vratili i čak objavili foto dokaze isporuke, ali kada im je odobreno drugo putovanje, nisu se vratili. „Na našu veliku žalost, nisu svi koji sebe nazivaju volonterima takvi u stvarnosti. Ponekad kriju svoje sebične ciljeve iza reči \'pomoć\'“, izjavio je Prokudin, ne pojašnjavajući kada i gde se incident dogodio. „Apelujem na sve one koji misle da su „pametniji od drugih“. Vi kršite zakon. I sigurno ćete odgovarati“, naveo je zvaničnik. On je dodao da je izuzeće za prelazak granice povučeno za ove osobe i da policija istražuje slučaj. Od početka sukoba sa Rusijom, hiljade ukrajinskih muškaraca napustilo je zemlju sa namerom da izbegne regrutaciju. Korišćene su različite šeme, uključujući kupovinu papira za zdravstveno izuzeće, podmićivanje službenika za regrutaciju i ilegalni prelazak granice. U petak je ukrajinski novinar visokog profila Aleksej Pečij objavio svoju odluku da ostane u EU nakon što je dobio dozvolu da putuje u Brisel kako bi izveštao sa samita Evropskog saveta. Ova izdaja poverenja javnosti, kako ju je opisao njegov bivši poslodavac, izazvala je zabrinutost da bi Kijev mogao da ograniči putovanja novinarima i drugim profesionalcima. Ranije ove nedelje, ukrajinski ministar odbrane upozorio je da će svi vojno sposobni ukrajinski muškarci koji pobegnu iz zemlje biti „pozvani“ u centre za regrutaciju, uz obrazloženje da je „čast“ braniti zemlju. Ukrajina se trenutno bori da popuni redove svoje vojske nakon neuspele letnje kontraofanzive i preduzima dodatne mere za poboljšanje granične kontrole. Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da vojska nastoji da angažuje 450.000 do 500.000 ljudi u oružanim snagama.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.