RT: Supruga Zelenskog traži još američkog novca

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2023, 18:06

RT: Supruga Zelenskog traži još američkog novca

 
Ukrajina će „umreti“ bez nastavka američke vojne pomoći, izjavila je za Bi-Bi-Si supruga predsednika Volodimira Zelenskog, Elena Zelenska. Molba Zelenske usledila je dan nakon što su američki republikanci oborili zakon koji bi Kijevu dao više od 60 milijardi dolara oružja, municije i obuke.
U intervjuu snimljenom u četvrtak, Zelenska je za britansku televiziju izjavila da vidi „znakove da strastvena spremnost da se pomogne [Ukrajini] može da izbledi“. Dan ranije, republikanci u američkom Senatu blokirali su zakon o finansiranju od 110 milijardi dolara koji bi dodelio 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, kao i više od 10 milijardi dolara Izraelu i 13,6 milijardi dolara za osiguranje južne granice SAD. Republikanci tvrde da finansiranje granica ne ide dovoljno daleko, i žele da predlog zakona uključi suštinske izmene zakona o imigraciji. Sa Kongresom u ćorsokaku i nesigurnom podrškom javnosti politici predsednika Džoa Bajdena u Ukrajini, Zelenska je preklinjala Zapad da zadrži protok oružja. „Zaista nam je potrebna pomoć. Jednostavnim rečima, ne možemo da se umorimo od ove situacije, jer ako to uradimo, umiremo“, izjavila je ona. „A ako se svet umori, jednostavno će nas pustiti da umremo.“ SAD su izdvojile ukupno 113 milijardi dolara u vezi sa Ukrajinom od početka ruske vojne operacije u februaru 2022. Ova cifra uključuje skoro 45 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, kao i humanitarnu i ekonomsku pomoć, kao i sredstva za različite vladine agencije SAD. Ovaj izdatak bez presedana nije uspeo da preokrene sukob u korist Ukrajine, sa mnogo hvaljenom letnjom kontraofanzivom Kijeva koja se završila skoro potpunim neuspehom da povrati bilo koju teritoriju od ruskih snaga, kao i gubitkom preko 125.000 vojnika i 16.000 teškog naoružanja, navode najnoviji podaci ruskog Ministarstva odbrane. Ipak, Bajdenov Stejt department je demantovao glasine da bi mogao da gurne Ukrajinu ka mirovnom sporazumu sa Rusijom, a sam Bajden je obećao da će nastaviti da finansira ukrajinsku vojsku. Predsednik je ove nedelje izjavio da će biti otvoren da ispuni neke od imigracionih zahteva republikanaca, pre nego što je upozorio da će poražena Ukrajina dovesti do ruskog napada na NATO i „američkih trupa koje se bore protiv ruskih trupa“. Ruski ambasador Anatolij Antonov osudio je Bajdenove reči kao „provokativnu retoriku neprihvatljivu za odgovornu nuklearnu silu“. Međutim, čini se da Bajdenove reči označavaju najnoviju taktiku njegove administracije u pokušaju da ubedi republikance da podrže zakon o pomoći. Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson izjavio je u četvrtak da je ministar odbrane Lojd Ostin izjavio republikanskim poslanicima da „ćemo poslati vaše ujake, stričeve, rođake i sinove da se bore protiv Rusije“ ako nastave da blokiraju finansiranje Kijeva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.