RT: Kijev zabranjuje rusku kulturu

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2023, 14:20

RT: Kijev zabranjuje rusku kulturu

 
Gradsko veće Kijeva izglasalo je uvođenje širokog moratorijuma na javno izlaganje „kulturnih proizvoda“ napravljenih na ruskom jeziku, navodeći kao razlog oružani sukob sa Moskvom.
„Moramo jednom zauvek ograničiti kulturne proizvode na ruskom jeziku na teritoriji glavnog grada Ukrajine“, izjavio je u četvrtak Vadim Vasilčuk, predsednik Saveta za obrazovanje i kulturu. Ruski je nazvao „jezikom države agresora kome nije mesto u srcu naše prestonice“. Vasilčuk je objasnio da ta odluka znači efektivnu zabranu „knjiga, umetničkih dela, audiovizuelnih proizvoda, muzičkih snimaka, umetnosti i zanata, scenskih i cirkuskih predstava, koncerata i usluga“. Presuda je deo šire kampanje koju sponzoriše država za iskorenjivanje istorijskih i kulturnih veza sa Rusijom koja je počela u Ukrajini nakon 2014. godine, kada je Krim glasao za pridruživanje Rusiji nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad. Pokret je eskalirao 2022. godine, kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. 2015. godine, ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojila je zakon o „dekomunizaciji“ čiji je cilj uklanjanje nasleđa Sovjetskog Saveza sa javnih prostora kao što su spomenici, kao i imena ulica i gradova. U praksi, kampanja je ciljala sve što je rusko, od filmova i TV emisija do pojedinačnih umetnika. U aprilu 2023, predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim su zabranjena imena i simboli povezani sa „ruskom imperijalnom politikom“. Moskva je više puta osuđivala pokušaje Kijeva da cilja na vekove zajedničke istorije. Predsednik Vladimir Putin naveo je „derusifikaciju i prisilnu asimilaciju“ etničkih Rusa i onih koji govore ruski u Ukrajini i Donbasu kao jedan od uzroka trenutnog sukoba. Putin je takođe kritikovao napade na rusku kulturu u Ukrajini i na Zapadu, naglašavajući da je ona neotuđivi deo evropske kulture. „Kada neko pokušava da uništi rusku kulturu, to je pokušaj samoubistva, jer uništava sebe“, izjavio je ranije ovog meseca.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.