RT: Češka ostala bez oružja za Ukrajinu

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2023, 02:03

RT: Češka ostala bez oružja za Ukrajinu

 
U zalihama Češke Republike nije ostalo mnogo što se može poslati u Kijev, izjavila je ministarka odbrane Jana Černočova u televizijskom intervjuu u nedelju. Prag namerava da sklopi ugovor sa privatnim kompanijama za nastavak isporuka oružja i municije, dodala je ona.
Ranije ovog meseca, češko ministarstvo odbrane objavilo je izveštaj u kojem se navodi sva oprema donirana Ukrajini, čija je vrednost procenjena na 1,2 milijarde kruna (54,1 milion dolara), nakon amortizacije. „Nema mnogo predmeta vojnog materijala koje bismo mogli da pošaljemo u Ukrajinu“, izjavila je Černočova na češkoj državnoj televiziji. „S druge strane, nemogućnost slanja materijala sa naših zaliha pokušaćemo da nadoknadimo izvoznim dozvolama koje dajemo privatnim kompanijama, jer ne želimo da ugrozimo našu odbrambenu sposobnost.“ Prema rečima Černočove, češka vojna industrija ima kapacitet da snabdeva Ukrajinu municijom i oružjem, ako se za njih ugovori. Ona je navela činjenicu da je Prag Kijevu poslao blizu 50 borbenih vozila pešadije i tenkova, 2.500 pištolja, 7.000 pušaka, 500 lakih mitraljeza i 500 snajperskih pušaka, a sve je platila Danska. Češki instruktori su takođe obučili do 4.000 ukrajinskih vojnika u okviru Misije vojne pomoći EU i rasporedili mobilne timove za obuku u Poljskoj, izjavila je ministarka. Odlučnost Praga dolazi nakon što je nova vlada u susednoj Slovačkoj blokirala planove svog prethodnika da Kijevu donira oružje i municiju u vrednosti od 40,3 miliona evra (43 miliona dolara). Tokom proteklih 18 meseci, SAD i njihovi evropski saveznici u NATO-u izvršili su raciju u svojim arsenalima kako bi nadoknadili gubitke Ukrajine u sukobu protiv Rusije. Do oktobra su, međutim, počeli da priznaju da su zalihe na izmaku. Prvo su Britanija, a zatim Francuska obustavile donacije Ukrajini, priznajući da su njihovi arsenali prazni. Od miliona granata kalibra 155 mm koje je EU obećala Kijevu, mogla bi da isporuči samo 300.000. Čini se da ruska vojna industrija nadmašuje Zapad, izjavio je prethodnik Černočove Lubomir Metnar u istoj emisiji. Aktuelna ministarka odbrane se složila, ali je tvrdila da je Moskva takođe imala pomoć iz inostranstva. „Stići i nadmašiti drugu stranu u trci u naoružanju nije lako, a za Ukrajinu može značiti da neke stvari ne idu kako je planirano“, izjavila je Černočova.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.