RADIOAKTIVNO: Najveća nuklearka u Evropi curka

Izvor: Mondo, 30.Dec.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIOAKTIVNO: Najveća nuklearka u Evropi "curka"

"Curenje" radijacije ponovo je detektovano u NE Zaporožje u Ukrajini, najvećoj nuklearki u Evropi. Radijacija 16 puta veća od dozvoljene.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

O novom nuklearnom incidentu u Ukrajini, matičnoj zemlji čuvene katastrofe Černobilj, mediji su obavešteni preko "krtica" iz lokalnih službi hitnih intervencija u Zaporožju, javlja Russia Today.

LifeNews >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je objavio procureli izveštaj državne Službe za hitne intervencije, u kome je demantovana tačnost ranije zvanične procene uprave nuklearke da je radijacija nakon incidenta u nedelju "jednaka prirodnoj".



U nedelju je jedan reaktor u Zaporožju automatski zaustavljen nakon ispada sistema, drugog u nekoliko poslednjih nedelja u elektrani koja podmiruje petinu potreba zemlje za strujom.

Saw this yesterday, but might be fake. English seems odd... #Zaporozhyepic.twitter.com/AQjqaSbCYK

— Olivier Fehr (@ofehr_en) December 30, 2014

Reaktor je radio na 40 odsto nominalne snage, tvrdili su zvaničnici dodajući da je radijacija bila na nivou 8 do 12 mikrorentgena na sat.

Kasnije u nedelju rečeno je da je problem rešen i da su svih šest reaktora u pogonu i na mreži.

Pre ovoga, poslednji incident u Zaporožju je bio 28. novembra, a o njemu je javnost saznala pet dana kasnije, kada ga je pomenuo premijer Arsenij Jacenjuk na prvom sastanku novog kabineta.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KATASTROFA U UKRAJINI: Procurela najveća evropska nuklearna elektrana!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Dec.2014

Ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju procurela je. U izveštaju službe za hitnu intervenciju navedeno je da je nivo radijacije 16 puta veći od dozvoljenog..Najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja se nalazi u Zaporožju u Ukrajini, počela je da ispušta radioaktivni materijal, navode državne...

Nastavak na Telegraf.rs...

NUKLEARKA RADI NORMALNO: Ukrajinci demantuju curenje radijacije?!

Izvor: Kurir, 31.Dec.2014, 00:25

Pojedini mediji, među kojima i TV "Raša tudej" (Rušia Today), javili da se na internetu pojavio izveštaj ukrajinske Državne službe za vanredne situacije od 29. decembra, po kom nivo radijacije oko Zaporoške centrale premašuje dozvoljenu normu 16 puta..KIJEV - Predstavnici ukrajinskih vlasti demantovali...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.